Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pigwowe kieszonki

Pigwowe kieszonki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kieszonki z ciasta twarożkowo-olejowego z nadzieniem z pigwy i rodzynek.

Składniki

200 g pigwy
15 g masła
sok z połowy cytryny
40 g cukru
20 g rodzynek
Ciasto:
100 g chudego twarogu
4 łyżka oleju
małe jajko
mleko
50 g cukru
- szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
200 g mąki
opakowania proszku do pieczenia
Ponadto:
30 g roztopionego masła
jajo do posmarowania
cukier puder

Opis wykonania

Na nadzienie obrać pigwę, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki. Włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania razem z masłem, sokiem z cytryny oraz cukrem i dusić jak podano poniżej. Dodać rodzynki i odstawić nadzienie do ostudzenia. Twaróg dobrze wymieszać z olejem, jajem, mlekiem, cukrem, solą i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiać do masy i utrzeć. Resztę szybko zagnieść, aż powstanie gładka, jednorodna masa. Perforowany pojemnik do gotowania wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać placuszki o średnicy 7 cm. Posmarować roztopionym masłem, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Na placuszkach, rozłożyć nadzienie z pigwy. Brzegi posmarować jajkiem, ciasto zlepić i lekko ścisnąć na brzegach. Kieszonki włożyć do pojemnika do gotowania i piec, jak podano poniżej. Po upieczeniu poczekać, aż nieco ostygną, i przełożyć na kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem.

Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gotowanie na parze, 100⁰C, pigwa: ok. 10 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze 170⁰C, 30 minut. Wariant: zamiast pigw można użyć gruszek lub jabłek. Wskazówka: wypieki z ciasta twarożkowo-olejowego smakują najlepiej, gdy są świeże.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych