Pigwowe kieszonki
4 porcje
50 min
Średnie
Składniki
Pigwowe kieszonki
Pigwowe kieszonki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na nadzienie obrać pigwę, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki. Włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania razem z masłem, sokiem z cytryny oraz cukrem i dusić jak podano poniżej. Dodać rodzynki i odstawić nadzienie do ostudzenia. Twaróg dobrze wymieszać z olejem, jajem, mlekiem, cukrem, solą i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiać do masy i utrzeć. Resztę szybko zagnieść, aż powstanie gładka, jednorodna masa. Perforowany pojemnik do gotowania wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać placuszki o średnicy 7 cm. Posmarować roztopionym masłem, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Na placuszkach, rozłożyć nadzienie z pigwy. Brzegi posmarować jajkiem, ciasto zlepić i lekko ścisnąć na brzegach. Kieszonki włożyć do pojemnika do gotowania i piec, jak podano poniżej. Po upieczeniu poczekać, aż nieco ostygną, i przełożyć na kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gotowanie na parze, 100⁰C, pigwa: ok. 10 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze 170⁰C, 30 minut. Wariant: zamiast pigw można użyć gruszek lub jabłek. Wskazówka: wypieki z ciasta twarożkowo-olejowego smakują najlepiej, gdy są świeże.
Komentarze