Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zdrowa pizza

Zdrowa pizza

Jest pyszna, chrupiąca i cienka – oto fit pizza z patelni. Smakiem niemal dorównuje tradycyjnej włoskiej potrawie wypiekanej z mąki pszennej, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu....

Czytaj więcej
Zdrowa pizza
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jest pyszna, chrupiąca i cienka – oto fit pizza z patelni. Smakiem niemal dorównuje tradycyjnej włoskiej potrawie wypiekanej z mąki pszennej, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu. Sprawdzone porady na przyrządzenie prostej, a przy tym dietetycznej pizzy prezentujemy poniżej.

Ważne zasady przy przygotowywaniu pizzy z patelni w wersji fit

Jeśli dbasz o linię, a jednocześnie nie chcesz wykreślać pizzy ze swojego jadłospisu, to jest na to sposób! Przy jej przygotowywaniu pamiętaj o kilku prostych zasadach. Po pierwsze, jeśli jesteś miłośnikiem grubego, puszystego ciasta, to zamień tradycyjną mąkę na mąkę pełnoziarnistą – to nie tylko sprawi, że pizza będzie mniej kaloryczna, ale także dostarczysz swojemu organizmowi duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych. Po drugie, wybierając składniki, kieruj się zasadą: im mniej, tym lepiej. Do dietetycznej pizzy polecamy takie dodatki jak: papryka, cebula, szpinak, pomidory czy brokuły. Przy tym należy pamiętać, że jeśli koniecznie chcemy posypać naszą pizzę serem, to zamiast kalorycznych serów żółtych (gouda lub parmezan) najlepiej wybrać mozzarellę zawierającą jedynie 224 kcal na 100 g. Ostatnią ważną rzeczą jest zrezygnowanie z dodatkowego sosu i ograniczenie się do skropienia pizzy oliwą z oliwek.