Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Keks z mozzarellą i groszkiem

Opis wykonania

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Brytfankę na keks (ok. 25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką, wstawiamy do lodówki.
Mozzarellą odsączamy z zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy. Umyte pomidorki kroimy na połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy stopniowo jajka, dolewamy oliwę, mleko i ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dokładamy mozzarellę, połowę słonecznika, tymianek, groszek, oliwki, pomidorki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do brytfanki, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.
Pieczemy ok. 45 min. Sprawdzamy stan wypieku poprzez wbicie patyczka w jego środek. Patyczek powinien być lekko wilgotny.
Keks studzimy, wyjmujemy z formy i podajemy letni lub schłodzony.
Smacznego :)