Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapraszam na pyszną pizzę.Polecam.

Składniki

CIASTO:
------------
ok.1/2 kg mąki pszennej (typ 550)
3 dag. drożdży
1/3 szklanki piwa jasnego
1/3 szklanki maślanki naturalnej
1 żółtko
25 ml.oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
......
25 dag. sera żółtego
kilka plasterków wędlin (szynka konserwowa,polędwicy sopockiej)
2 pieczarki
2 łyżki kukurydzy konserwowej
(składniki na pizzę według własnego uznania)

Opis wykonania

Do miski wlewamy piwo,maślankę.Dodajemy drożdże,sól,cukier,olej,żółtko,Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy na ok.20 minut w ciepłe miejsce.W między czasie przygotowujemy składniki pizzy:ser i pieczarki trzemy na tarce o grubym oczku,wędliny kroimy na cieniutkie paski.Do rozczynu wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto (ciasto powinno odklejać się od miski i rąk). Odstawiamy na ok.20 minut. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ciasto dzielimy na dwie części.Wałkujemy na dwa okrągłe,cienki placki.Jeden z nich kładziemy na wysmarowanej blaszce i nakładamy na jego środku składniki pizzy,nakrywamy drugim plackiem,nacinamy nożem brzegi.Nacięte paski wywracamy na drugą stronę.Wkładamy do piekarnika na ok.25 minut (w razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy temperaturę). Pod koniec pieczenia posypujemy pizze serem żółtym i zapiekamy.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych