Pizza wg przepisu Emilii Cieślakowskiej
4 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Klasyka włoskiej kuchni na cienkim cieście z Twoimi ulubionymi dodatkami
Składniki
300 g Mąka pszenna
20 g Świeże drożdze
3 łyżka Olej kokosowy
3/4 szklanka Woda
1 łyżeczka Sól
1 szczypta Bazylia
1 szczypta Oregano
200 g Pomidory krojone
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 garść Oliwki czarne
1 garść Rucola
100 g Szynka parmeńska
Pizza wg przepisu Emilii Cieślakowskiej
Pizza wg przepisu Emilii Cieślakowskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, olej, sól.
- Do mąki powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto (nie może się kleić do palców).
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- Po upływie tego czasu uderz w ciasto pięścią i podziel je na trzy części.
- Każdą z części rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj pomidorami zmieszanymi z przyprawami i oliwą.
- Pizzę posyp serem, na wierzchu połóż swoje ulubione dodatki.
- Włóż do pieca na 20 minut i piecz w temperaturze 200 stopni.
- Przed upływem czasu pieczenia kontroluj na bieżąco czy pizza od spodu jest ładnie przyrumieniona lub czy nie zaczyna się przypalać.
Komentarze