Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pizza wg przepisu Emilii Cieślakowskiej

Pizza wg przepisu Emilii Cieślakowskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyka włoskiej kuchni na cienkim cieście z Twoimi ulubionymi dodatkami

Składniki

300 g Mąka pszenna
20 g Świeże drożdze
3 łyżka Olej kokosowy
3/4 szklanka Woda
1 łyżeczka Sól
1 szczypta Bazylia
1 szczypta Oregano
200 g Pomidory krojone
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 garść Oliwki czarne
1 garść Rucola
100 g Szynka parmeńska

Opis wykonania

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, olej, sól.
  2. Do mąki powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto (nie może się kleić do palców).
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  4. Po upływie tego czasu uderz w ciasto pięścią i podziel je na trzy części.
  5. Każdą z części rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj pomidorami zmieszanymi z przyprawami i oliwą.
  6. Pizzę posyp serem, na wierzchu połóż swoje ulubione dodatki.
  7. Włóż do pieca na 20 minut i piecz w temperaturze 200 stopni.
  8. Przed upływem czasu pieczenia kontroluj na bieżąco czy pizza od spodu jest ładnie przyrumieniona lub czy nie zaczyna się przypalać.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pizza przepyszna ;)
Radosław
Pizza to danie które mi się nigdy nie znudzi
Ewusia1222
Przepyszna pizza, u mnie zamiast szynki parmeńskiej zwykła :)