Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sernik schowany w masie jajecznej w towarzystwie biszkoptów, bardzo smaczne ciasto, na widok którego cieknie ślinka .

Składniki

Biszkopty
6 szt. jajka
3/4 szklanka cukier
1/2 szklanka mąka ziemniaczana
1/2 szklanka mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Wkładka serowa:
80 dkg ser biały
1 szklanka cukier puder
2 szt. cukier waniliowy
6 szt. jajka
1 szt. budyń śmietankowy
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa jajeczna:
6 szt. jajka
20 dkg cukier
40 dkg margaryna
20 dkg galaretka w kostkę
1 szt. czekolada mleczna
1 łyżeczka spirytus
1/2 szt. sok z cytryny

Opis wykonania

Masa jajeczna: jajka ubijamy z cukrem, dajemy nad gorącą parę wodną i ubijamy, aż jajka będą gorące i gęste. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimne jajka. Czekoladę i galaretkę kroimy w kostkę i dodajemy je razem ze spirytusem i sokiem z cytryny do masy i delikatnie mieszamy łopatką.

Biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, potem mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23cm x38 cm. Biszkopty pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Masę dzielimy na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą. Na jeden biszkopt wykładamy jedną większą część masy i ją rozsmarowujemy.

Wkładka serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy miękkie masło. Cały czas ucieramy, wbijamy po jednym żółtku i dajemy budyń. Białka ubijamy, dodajemy do sera, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 38 cm. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni i zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wtedy wysypujemy go z formy i dajemy na masę. Na serze rozsmarowujemy drugą większą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarowujemy mniejszą część masy i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych