Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną
4 porcje
Średnie
Składniki
Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną
Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masa jajeczna: jajka ubijamy z cukrem, dajemy nad gorącą parę wodną i ubijamy, aż jajka będą gorące i gęste. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimne jajka. Czekoladę i galaretkę kroimy w kostkę i dodajemy je razem ze spirytusem i sokiem z cytryny do masy i delikatnie mieszamy łopatką.
Biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, potem mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23cm x38 cm. Biszkopty pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Masę dzielimy na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą. Na jeden biszkopt wykładamy jedną większą część masy i ją rozsmarowujemy.
Wkładka serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy miękkie masło. Cały czas ucieramy, wbijamy po jednym żółtku i dajemy budyń. Białka ubijamy, dodajemy do sera, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 38 cm. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni i zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wtedy wysypujemy go z formy i dajemy na masę. Na serze rozsmarowujemy drugą większą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarowujemy mniejszą część masy i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Komentarze