Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Opis wykonania

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką.

Wsypać mąkę do miski i na środku zrobić wgłębienie. Rozkruszyć drożdże, dodać nieco cukru i mleka, rozmieszać i pozostawić do urośnięcia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść jeszcze raz, odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna się prawie podwoić. Rozwałkować ciasto drożdżowe na nasmarowanej patelni uniwersalnej i podziurawić widelcem w wielu miejscach. Na kruszonkę wymieszać przesianą mąkę, Starta skórka cytryny nie migdały, cukier, cukier wanilinowy, sól i cynamon. pryskanej środkami Cały czas mieszać i dodawać po trochu tłuszcz aż masa stanie się łamliwa. Ciasto ucierać rękami. Równomiernie rozmieścić na cieście i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: .grzanie górne/dolne 170-190⁰C. Wariant: ciasto z masła: zamiast kruszonką można obłożyć ciasto płatkami masła, cukrem płatkami migdałowymi. Wskazówka: ciasto można obłożyć również jabłkami, wiśniami lub morelami. Ciasto śliwkowe: 2 łyżki stołowe mielonych migdałów i ok. 2 kg śliwek równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta.