Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką.

Składniki

blacha uniwersalna
Ciasto drożdżowe
375 g mąki
25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych
75 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
75 g masła lub margaryny
starta skórka z cytryny niepryskanej
125 ml letniego mleka
jajko
Kruszonka:
350 g mąki
25 g zmielonych migdałów
175 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
250 g zimnego masła lub margaryny

Opis wykonania

Wsypać mąkę do miski i na środku zrobić wgłębienie. Rozkruszyć drożdże, dodać nieco cukru i mleka, rozmieszać i pozostawić do urośnięcia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść jeszcze raz, odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna się prawie podwoić. Rozwałkować ciasto drożdżowe na nasmarowanej patelni uniwersalnej i podziurawić widelcem w wielu miejscach. Na kruszonkę wymieszać przesianą mąkę, Starta skórka cytryny nie migdały, cukier, cukier wanilinowy, sól i cynamon. pryskanej środkami Cały czas mieszać i dodawać po trochu tłuszcz aż masa stanie się łamliwa. Ciasto ucierać rękami. Równomiernie rozmieścić na cieście i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: .grzanie górne/dolne 170-190⁰C. Wariant: ciasto z masła: zamiast kruszonką można obłożyć ciasto płatkami masła, cukrem płatkami migdałowymi. Wskazówka: ciasto można obłożyć również jabłkami, wiśniami lub morelami. Ciasto śliwkowe: 2 łyżki stołowe mielonych migdałów i ok. 2 kg śliwek równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Jedna z moich ulubionych propozycji. Szybkie w przygotowaniu, smacznye ciasto z dużą ilością kruszonki :)
Anna U.
Pięknie wyrosło:)