Placki cukiniowe z orzechami
3 porcje
30 min
Łatwe
1 (Ilość ocen: 1)
Zdrowa, bezglutenowa wersja pankejków z cukinii oraz dodatkiem orzechów.
Składniki
3/4 szklanka cukinia
1/2 szklanka mąka owsiana
1/2 szklanka mąka ryżowa
1 szt. jajko
1/2 szklanka mleko kokosowe
1 łyżeczka ksylitol
1/4 łyżeczka cynamon
Placki cukiniowe z orzechami
Placki cukiniowe z orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na około 10-15 minut aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciskamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem kokosowym oraz ksylitolem. Do mieszanki dodajemy cynamon oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i posiekane drobno orzech. Z ciasta smażymy na patelni placki.
Komentarze