Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
4 porcje
30 min
Średnie
Zdrowa wersja kotleta na lekki obiad.
Składniki
100 g Kasza jaglana
1 szt. Duża cukinia
1 szt. Średniej wielkości marchewka
2 szt. Jajka
40 g Otręby owsiane
Natka pietruszki
Koperek
4 łyżka Bułka tarta
2 łyżka Mąka ziemniaczana
Sól, pieprz
Olej rzepakowy
Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Marchewkę umyć, zeskrobać skórkę i również zetrzeć na tarce. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (15 minut). Zostawić do ostudzenia. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. Z cukinii odcisnąć nadmiar wody i przełożyć do miski. Dodać marchewkę, kaszę jaglaną, otręby owsiane, koperek, pietruszkę, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i z gotowej masy lepić niewielkie klopsy, przełożyć na patelnię i lekko spłaszczyć do wyglądu kotleta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ładny złoty kolor.
Komentarze