Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
                                            4 porcje
30 min
Średnie
                    Zdrowa wersja kotleta na lekki obiad.
                
                Składniki
100 g Kasza jaglana
                                                            1 szt. Duża cukinia
                                                            1 szt. Średniej wielkości marchewka
                                                            2 szt. Jajka
                                                            40 g Otręby owsiane
                                                            Natka pietruszki
                                                            Koperek
                                                            4 łyżka Bułka tarta
                                                            2 łyżka Mąka ziemniaczana
                                                            Sól, pieprz
                                                            Olej rzepakowy
                                                    Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Marchewkę umyć, zeskrobać skórkę i również zetrzeć na tarce. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (15 minut). Zostawić do ostudzenia. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. Z cukinii odcisnąć nadmiar wody i przełożyć do miski. Dodać marchewkę, kaszę jaglaną, otręby owsiane, koperek, pietruszkę, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i z gotowej masy lepić niewielkie klopsy, przełożyć na patelnię i lekko spłaszczyć do wyglądu kotleta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ładny złoty kolor.
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze