Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placuszki z sercem to idealny pomysł na wiosenny deserek pełen miłości i radości.

Składniki

1 szt. jajo
110 g mąka
1 łyżka cukier
1 łyżeczka olej
150 ml maślanka
4 szt. truskawki
1 łyżka cukier puder

Opis wykonania

Do miseczki przelej maślankę/mleko. Następnie dodaj mąkę i cukier oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie rozgrzej na średnim ogniu, rozprowadź na niej olej. W międzyczasie przygotuj truskawki: umyj, odszypułkuj i pokrój wzdłuż na plasterki. Za pomocą łyżki wlej masę na patelnię i na środku wyłóż plasterek truskawki. Smaż ok. 2 minut, aż się placuszki zarumienią od spodu na złocisty kolor. Przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z patelni. Foremką wytnij odpowiedni kształt, np. misia. Posyp odrobiną cukru pudru.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Mniam.. Danie zadowoli zarówno dzieci jak i dorosłych :)
Radosław
Wyszło bardzo smacznie