Placuszki z truskawkami na maślance
4 porcje
Średnie
Placuszki z sercem to idealny pomysł na wiosenny deserek pełen miłości i radości.
Składniki
1 szt. jajo
110 g mąka
1 łyżka cukier
1 łyżeczka olej
150 ml maślanka
4 szt. truskawki
1 łyżka cukier puder
Placuszki z truskawkami
Placuszki z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miseczki przelej maślankę/mleko. Następnie dodaj mąkę i cukier oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie rozgrzej na średnim ogniu, rozprowadź na niej olej. W międzyczasie przygotuj truskawki: umyj, odszypułkuj i pokrój wzdłuż na plasterki. Za pomocą łyżki wlej masę na patelnię i na środku wyłóż plasterek truskawki. Smaż ok. 2 minut, aż się placuszki zarumienią od spodu na złocisty kolor. Przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z patelni. Foremką wytnij odpowiedni kształt, np. misia. Posyp odrobiną cukru pudru.
Komentarze