Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placuszki z sercem to idealny pomysł na wiosenny deserek pełen miłości i radości.

Składniki

1 szt. jajo
110 g mąka
1 łyżka cukier
1 łyżeczka olej
150 ml maślanka
4 szt. truskawki
1 łyżka cukier puder

Opis wykonania

Do miseczki przelej maślankę/mleko. Następnie dodaj mąkę i cukier oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie rozgrzej na średnim ogniu, rozprowadź na niej olej. W międzyczasie przygotuj truskawki: umyj, odszypułkuj i pokrój wzdłuż na plasterki. Za pomocą łyżki wlej masę na patelnię i na środku wyłóż plasterek truskawki. Smaż ok. 2 minut, aż się placuszki zarumienią od spodu na złocisty kolor. Przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z patelni. Foremką wytnij odpowiedni kształt, np. misia. Posyp odrobiną cukru pudru.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych