


Pleśniak to kruche ciasto przekładane dżemem i słodką bezą. Wierzch ciasta pokryty jest złotą kruszonką. W Akademii Smaku pokażę sprawdzony przepis.
Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru (ok. 25 g), żółtkami i szczyptą soli. Zagnieć ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby możesz dodać odrobinę zimnej wody).
Ciasto podziel na dwie części (jedna część ciasta większa na spoód, druga, mniejsza na kruszonkę) zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Białka ubij przy pomocy robota kuchennego na sztywną pianę. Dodawaj cukier, stopniowo – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana.
Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep większą częścią ciasta.
Ciasto posmaruj dżemem, następnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta z lodówki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut na złoty kolor.