Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pleśniak

Opis wykonania

Pleśniak to kruche ciasto przekładane dżemem i słodką bezą. Wierzch ciasta pokryty jest złotą kruszonką. W Akademii Smaku pokażę sprawdzony przepis.

Pleśniak - krok 1

Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru (ok. 25 g), żółtkami i szczyptą soli. Zagnieć ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby możesz dodać odrobinę zimnej wody).

Ciasto podziel na dwie części (jedna część ciasta większa na spoód, druga, mniejsza na kruszonkę) zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Pleśniak - krok 2

Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Dodawaj cukier, stopniowo - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana.

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep większą częścią ciasta.

Pleśniak - krok 3

Ciasto posmaruj dżemem, następnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta z lodówki. 

Pleśniak - krok 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40 minut na złoty kolor.