Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pleśniak to kruche ciasto przekładane dżemem i słodką bezą. Wierzch ciasta pokryty jest złotą kruszonką. W Akademii Smaku pokażę sprawdzony przepis.

Składniki

400 g mąki pszennej
200 g masła
280 g dżemu jagodowego
175 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
szczypta soli

Opis wykonania

Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru (ok. 25 g), żółtkami i szczyptą soli. Zagnieć ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby możesz dodać odrobinę zimnej wody).

Ciasto podziel na dwie części (jedna część ciasta większa na spoód, druga, mniejsza na kruszonkę) zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Białka ubij przy pomocy robota kuchennego na sztywną pianę. Dodawaj cukier, stopniowo – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana.

Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep większą częścią ciasta.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Bosh Logo
Bosh

Ciasto posmaruj dżemem, następnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta z lodówki. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut na złoty kolor.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszny słodko kwaśny deser, mniam!