Pleśniak
![Pleśniak](https://akademiasmaku.pl/storage/7702/conversions/plesniak-4877-single.webp)
6 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pleśniak
Pleśniak
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9511/conversions/Y3NvNPrzS5z2Sh-thumb.webp)
Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru (ok. 25 g), żółtkami i szczyptą soli. Zagnieć ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby możesz dodać odrobinę zimnej wody).
Ciasto podziel na dwie części (jedna część ciasta większa na spoód, druga, mniejsza na kruszonkę) zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9512/conversions/P5BlnAlZVhPara-thumb.webp)
Białka ubij przy pomocy robota kuchennego na sztywną pianę. Dodawaj cukier, stopniowo – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana.
Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep większą częścią ciasta.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9513/conversions/TzC9nJ6Jqjn7xU-thumb.webp)
Ciasto posmaruj dżemem, następnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta z lodówki.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9514/conversions/qzunH7e8ELPn81-thumb.webp)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut na złoty kolor.
Komentarze