Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Polędwiczki nadziewane

Opis wykonania

Polędwiczki nadziewane marchewką, pietruszką i cebulą, z glazurowanymi marchewkami, pęczakiem tymiankowo-grzybowym i sosem z zielonym pieprzem.

Polędwiczki nadziewane: marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki, a cebulę w kostkę. Warzywa podsmaż osobno na oliwie, odpowiednio je przyprawiając. Po wystygnięciu wymieszaj warzywa i nadziej nimi polędwiczki. Następnie skrop oliwą, posyp ziołami i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180--200°C przez 30-40 minut w termoobiegu + parze.
Marchewki glazurowane: marchewki wrzuć na rozgrzane masło i smaż, aż całe pokryją się masłem. Dolej wody – tyle, żeby przykryła marchewkę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 20-30 minut do miękkości. Marchewki posyp cukrem i polej miodem. Delikatnie podgrzewaj do powstania glazury.
Pęczak tymiankowo-grzybowy: podsmaż na oleju pokrojone w plasterki pieczarki i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć umytą kaszę i pozwól, aby ziarenka obtoczyły się tłuszczem. Zalej wywarem z włoszczyzny, ugotuj kaszę do miękkości pod przykryciem, a po półgodzinie dodaj oberwane listki tymianku i kilka płatków masła.
Sos z zielonym pieprzem: utrzyj z mąką 10 g masła, a resztę pokrój na małe kawałki. Podgrzej śmietanę na małym ogniu, a następnie dodaj masło z mąką i resztę pokrojonego masła. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Odcedzony pieprz lekko rozgnieć, dodaj do sosu z łyżką zalewy i lekko podgrzej.