Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Polędwiczki nadziewane marchewką, pietruszką i cebulą, z glazurowanymi marchewkami, pęczakiem tymiankowo-grzybowym i sosem z zielonym pieprzem.

Składniki

Polędwiczki nadziewane:
polędwiczki wieprzowe
marchewki
pietruszki (tej samej wielkości co marchewki)
cebule cukrówki średniej wielkości
oliwa
zioła prowansalskie
tymianek
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól, pieprz
Marchewki glazurowane:
500 g młodej marchewki
50 g masła
2 łyżeczka cukru
1 łyżka miodu
sól, biały pieprz
Pęczak tymiankowo-grzybowy:
2 szklanka pęczaku
400 g pieczarek
duże cebule
kilka gałązek świeżego tymianku (ew. suszony)
włoszczyzna
olej
masło
Sos z zielonym pieprzem:
90 g masła
10 g mąki
200 ml śmietanki kremówki 36%

Opis wykonania

Polędwiczki nadziewane: marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki, a cebulę w kostkę. Warzywa podsmaż osobno na oliwie, odpowiednio je przyprawiając. Po wystygnięciu wymieszaj warzywa i nadziej nimi polędwiczki. Następnie skrop oliwą, posyp ziołami i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180--200°C przez 30-40 minut w termoobiegu + parze. Marchewki glazurowane: marchewki wrzuć na rozgrzane masło i smaż, aż całe pokryją się masłem. Dolej wody – tyle, żeby przykryła marchewkę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 20-30 minut do miękkości. Marchewki posyp cukrem i polej miodem. Delikatnie podgrzewaj do powstania glazury. Pęczak tymiankowo-grzybowy: podsmaż na oleju pokrojone w plasterki pieczarki i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć umytą kaszę i pozwól, aby ziarenka obtoczyły się tłuszczem. Zalej wywarem z włoszczyzny, ugotuj kaszę do miękkości pod przykryciem, a po półgodzinie dodaj oberwane listki tymianku i kilka płatków masła. Sos z zielonym pieprzem: utrzyj z mąką 10 g masła, a resztę pokrój na małe kawałki. Podgrzej śmietanę na małym ogniu, a następnie dodaj masło z mąką i resztę pokrojonego masła. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Odcedzony pieprz lekko rozgnieć, dodaj do sosu z łyżką zalewy i lekko podgrzej.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych