Polędwica
Polędwica wołowa czy wieprzowa – to bardzo wartościowy fragment tuszy. Jest to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, zaś bardzo bogate w łatwo przyswajalne białko żelazo, witaminę B12. Poleca się...
Czytaj więcej
Polędwica wołowa czy wieprzowa – to bardzo wartościowy fragment tuszy. Jest to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, zaś bardzo bogate w łatwo przyswajalne białko żelazo, witaminę B12. Poleca się je między innymi w obliczu anemii – czyli w niedoborze żelaza.
Dania z polędwicą – smaczne i wartościowe
W branży kulinarnej polędwicę wołową/wieprzową ceni się za wyjątkowy aromat, soczystość i wyrafinowany charakter mięsa. Zanim przystąpimy do jej przygotowywania w domu, warto zapoznać się z informacjami na temat tego rodzaju produktu. Jak smażyć polędwicę, jakie są stopnie wysmażenia polędwicy – tego wszystkiego uczymy także na łamach Akademii Smaku!
Jak smażyć polędwicę? Porady Akademii Smaku
Podstawowym sposobem podania polędwicy wołowej/wieprzowej jest stek – u nas proponujemy ze szparagami i ziemniakami. Jednak jeśli wolicie kuchnię włoską – to połączenie polędwicy z pieczarką powinno przypaść Wam do gustu. To nic innego, jak polędwiczki w sosie grzybowym podane na makaronie. Pozostając w temacie makaronu, proponujemy też podanie wołowiny po chińsku z warzywami albo jeszcze bardziej orientalne, słodko-kwaśne polędwiczki w sosie teriaki, także na makaronie. Jeżeli zaś chcesz spróbować dania jednogarnkowego, aromatycznego i takiego, w którym mięso nie gra pierwszych skrzypiec, a jest dodatkiem – może stroganoff wołowy Cię zachęci?