Pietruszka
Korzeń pietruszki – właściwości nie tylko smakowe Pietruszka to znane w kuchni polskiej warzywo korzeniowe. Bez niej nie byłoby domowego, tradycyjnego rosołu czy kremu z białych warzyw. Jej specyficzny...
Czytaj więcej
Korzeń pietruszki – właściwości nie tylko smakowe
Pietruszka to znane w kuchni polskiej warzywo korzeniowe. Bez niej nie byłoby domowego, tradycyjnego rosołu czy kremu z białych warzyw. Jej specyficzny smak sprawia, że nie da się pietruszki zastąpić innym warzywem, nie zmieniając aromatu danej potrawy. Warto też dodać, że korzeń pietruszki i natka pietruszki to składniki bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit, są źródłem witaminy C wpływającej na procesy odpornościowe. Niektórzy twierdzą, że pietruszka działa nawet odmładzająco! A zatem do dzieła, warto poznać inspiracje na przepisy z pietruszką!
Co zrobić z pietruszki? Pomysły Akademii Smaku
Wróćmy jeszcze do tematu zup z pietruszką – bo można w nich wykorzystać zarówno korzeń, jak i natkę pietruszki. Do takich należy zupa jarzynowa, krupnik czy nawet zupa rybna z karpia. Pietruszka to warzywo o naprawdę wielu zastosowaniach. Dobrze współgra nawet w połączeniu z owocami – tu z gruszką w przewrotnej z nazwy zupie-krem. Można ją dodawać do pasztetów – na przykład z drobiu. Wiele tradycyjnych dań polskich opiera się na pietruszce i trzeba koniecznie podkreślić tutaj tradycyjną sałatkę jarzynową, w której główne skrzypce gra korzeń pietruszki. Ciekawym połączeniem jest pietruszka, chili i miód – czyli karmelizowany korzeń pietruszki. A jeśli wolimy to warzywo w formie lekkostrawnej i niskokalorycznej przekąski – to koniecznie warto spróbować zielonego koktajlu z dodatkiem natki pietruszki.