Polędwiczki w sosie
4 porcje
45 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Pyszne i szybkie do przygotowania polędwiczki, w kremowym i wyrazistym sosie chrzanowym. Danie pasuje do kasz, ziemniaków, kopytek i innych kluseczek. To przepis, który z pewnością warto mieć w swoim repertuarze.
Składniki
500 g polędwicy wieprzowej
200 ml śmietany 30%
250 ml gorącej wody
1 łyżka chrzanu
2 łyżki oleju
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
Polędwiczki w sosie
Polędwiczki w sosie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Polędwiczkę pokrój na plastry. Posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
Wlej wodę, dodaj tymianek. Duś przez ok. 15 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Wlej śmietanę i dodaj chrzan, dokładnie wymieszaj. Zagotuj.
Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Komentarze