Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Omlet z boczkiem i marchewką po japońsku

Omlet japoński
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Świetna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Smaczne, kolorowe i bardzo efektowne.

Składniki

4 szt. jajka
2 łyżka posiekany szczypior
2 łyżka pokrojona w maleńką kostkę marchew
1 szczypta sól
4 szt. boczek w plastrach
10 dkg rukola

Opis wykonania

Boczek układamy na blaszce i pieczemy na chrupko w piekarniku. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym. Wyszorowane jajka wybijamy do miski i delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, doprawiamy solą i pieprzem dodajemy posiekany drobno szczypior, marchewkę. Całość mieszamy dokładnie starając się nie spienić jajka. Wylewamy część jajek na mocno rozgrzaną patelnię cienką warstwą, kiedy zaczną się lekko ścinać łopatką zaczynamy zwijać je jak naleśnika i pozostawiamy na brzegu patelni, po czym wlewamy kolejną porcję masy jajecznej, tak, aby połączyła się z pierwszym rulonikiem. Gdy kolejna porcja zaczyna się ścinać znów zwijamy, zaczynając od tego pierwszego rulonika. Wszystko powtarzamy, aż skończy się masa jajeczna, do powstania grubego dużego rulonu. Następnie jeszcze przez dosłowną chwilę obsmażamy nasz omlet z każdej ze stron, zdejmujemy go z patelni i odkładamy na deskę. Dajemy mu chwilkę, aby przestygł. Kroimy go w kawałki, podajemy w towarzystwie rukoli i chipsa z boczku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych