Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonały dodatek do dań kuchni indyjskiej, ale nie tylko. Naan jemy mocząc go w gęstym sosie np curry. Dania orientalna mają wyjątkowy smak i warto je wypróbować w swojej kuchni.

Składniki

250 g mąka pszenna
100 ml mleko
1 łyżeczka drożdże instant
1 łyżeczka czarnuszka
1/4 łyżeczka proszek do pieczenia
1/4 łyżeczka sól
1 szt. jajko
1 łyżka oliwa
100 ml gęsty jogurt naturalny

Opis wykonania

Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać ciasto mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania. Na koniec wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C (grzania góra/dół). Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia, dzięki czemu chlebek nie będzie zbyt suchy. Wyrośnięte ciasto ugniatamy przez chwilę, następnie dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy palcami placek, nadając mu kształt łzy. Chlebki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Jeśli blaszka jest dość duża możemy upiec jednocześnie 2-3 chlebki. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, po czym obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i kładziemy w ciepłym miejscu. Podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Tradycyjny chlebek, ale koniecznie posmarowany masłem, inaczej wysycha
Ewusia1222
U mnie chlebek naan z masełkiem czosnkowym, posypany serem :) pycha
Lalaxo
Świetny dodatek do mięsnych sosów.
Bacardi
Bardzo fajne z masłem czosnkowym, pycha
bsylvia
Chlebek naan to zdecydowanie doskonały dodatek do dań. Polecam mocno!