Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pieczone pomidory, faszerowane aromatyczną kaszą jaglaną to mistrzowska propozycja dla fanów niestandardowych i zaskakujących dań.

Składniki

6 pomidorów bawole serce
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
4 szalotki
¼ natki
1 łyżka mięty
100 g tartego parmezanu
150 g kaszy jaglanej

Opis wykonania

Pomidory (4 sztuki) kroimy na połówki i dokładnie usuwamy miąższ. Polewamy je oliwą z oliwek i układamy w brytwannie.

Miąższ z pomidorów umieszczamy w misce, a następnie dodajemy pokrojone i wyfiletowane pozostałe pomidory.

Na płycie rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy pokrojone szalotki. Podsmażamy do momentu, aż szalotki będą szkliste.

Do szalotek dodajemy czosnek oraz pokrojone pomidory.

Smażymy około 3 minuty, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę i łyżkę mięty.

Porada

Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.

Bosh Logo
Bosh

Tak przygotowaną kaszą nadziewamy pomidory, posypujemy parmezanem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 5 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych