Pomidory pieczone
![Pomidory pieczone](https://akademiasmaku.pl/storage/7388/conversions/pomidory-pieczone-4556-single.webp)
4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pomidory pieczone
Pomidory pieczone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8879/conversions/OTCqdDQq4lgCGx-thumb.webp)
Pomidory (4 sztuki) kroimy na połówki i dokładnie usuwamy miąższ. Polewamy je oliwą z oliwek i układamy w brytwannie.
Miąższ z pomidorów umieszczamy w misce, a następnie dodajemy pokrojone i wyfiletowane pozostałe pomidory.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8880/conversions/5hQyU8jboK382y-thumb.webp)
Na płycie rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy pokrojone szalotki. Podsmażamy do momentu, aż szalotki będą szkliste.
Do szalotek dodajemy czosnek oraz pokrojone pomidory.
Smażymy około 3 minuty, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę i łyżkę mięty.
Porada
Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8881/conversions/8wr80TUqS6vxPm-thumb.webp)
Tak przygotowaną kaszą nadziewamy pomidory, posypujemy parmezanem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 5 minut.
Komentarze