Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pomidory pieczone

Opis wykonania

Pieczone pomidory, faszerowane aromatyczną kaszą jaglaną to mistrzowska propozycja dla fanów niestandardowych i zaskakujących dań.

Pomidory pieczone - krok 1

Pomidory (4 sztuki) kroimy na połówki i dokładnie usuwamy miąższ. Polewamy je oliwą z oliwek i układamy w brytwannie.

Miąższ z pomidorów umieszczamy w misce, a następnie dodajemy pokrojone i wyfiletowane pozostałe pomidory.

Pomidory pieczone - krok 2

Rozgrzewamy na patelni masło, do którego dodajemy pokrojone szalotki. Podsmażamy do momentu, aż szalotki będą szkliste.

Do szalotek dodajemy czosnek oraz pokrojone pomidory.

Smażymy około 3 minuty, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę i łyżkę mięty.

Pomidory pieczone - krok 3

Tak przygotowaną kaszą nadziewamy pomidory, posypujemy parmezanem i pieczemyw piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 5 minut.