


Pieczone pomidory, faszerowane aromatyczną kaszą jaglaną to mistrzowska propozycja dla fanów niestandardowych i zaskakujących dań.
Pomidory (4 sztuki) kroimy na połówki i dokładnie usuwamy miąższ. Polewamy je oliwą z oliwek i układamy w brytwannie.
Miąższ z pomidorów umieszczamy w misce, a następnie dodajemy pokrojone i wyfiletowane pozostałe pomidory.
Na płycie rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy pokrojone szalotki. Podsmażamy do momentu, aż szalotki będą szkliste.
Do szalotek dodajemy czosnek oraz pokrojone pomidory.
Smażymy około 3 minuty, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę i łyżkę mięty.
Tak przygotowaną kaszą nadziewamy pomidory, posypujemy parmezanem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 5 minut.