Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Powidła śliwkowe

Opis wykonania

Powidła to doskonały dodatek do słodkich wypieków. A te najlepiej smakują w chłodne, jesienne wieczory! Wypróbuj powidła śliwkowe i ciesz się wspaniałym smakiem śliwek o każdej porze roku.

Powidła śliwkowe - krok 1

Śliwki przebieramy, myjemy, usuwamy pestki i wkładamy do garnka.

Powidła śliwkowe - krok 2

Dodajemy 100 ml wody i gotujemy po przykryciem przez 30 min. Gdy woda i część soku odparują, smażymy dalej zmniejszając ogień.

Co jakiś czas mieszamy, żeby powidła nie przywarły do dna.

Po ok. 2 godzinach odstawiamy powidła w chłodne miejsce.

Powidła śliwkowe - krok 3

Następnego dnia przesmażamy śliwki jeszcze przez godzinę i znowu odstawiamy.

W kolejnym dniu przesmażamy przez 40 minut cały czas mieszając.

Gorące powidła rozkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.