Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

270 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Powidła to doskonały dodatek do słodkich wypieków. A te najlepiej smakują w chłodne, jesienne wieczory! Wypróbuj powidła śliwkowe i ciesz się wspaniałym smakiem śliwek o każdej porze roku.

Składniki

5 kg śliwek węgierek
Cukier (w przypadku dojrzałych śliwek nie jest potrzebny)

Opis wykonania

1

Śliwki przebieramy, myjemy, usuwamy pestki i wkładamy do garnka.

2

Dodajemy 100 ml wody i gotujemy po przykryciem przez 30 min. Gdy woda i część soku odparują, smażymy dalej, zmniejszając moc płyty grzewczej.

Co jakiś czas mieszamy, żeby powidła nie przywarły do dna.

Po ok. 2 godzinach odstawiamy powidła w chłodne miejsce.

3

Następnego dnia przesmażamy śliwki jeszcze przez godzinę i znowu odstawiamy.

W kolejnym dniu przesmażamy przez 40 minut, cały czas mieszając.

Gorące powidła rozkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Warto zrobić, zawekować i używać do jesienno zimowych wypieków :)
Monka
Powidła śliwkowe moje ulubione ❤️ U mnie w domu zawsze znajdziesz słoiczek