Powidła śliwkowe
![Powidła śliwkowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7403/conversions/powidla-sliwkowe-4571-single.webp)
10 porcje
270 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Powidła to doskonały dodatek do słodkich wypieków. A te najlepiej smakują w chłodne, jesienne wieczory! Wypróbuj powidła śliwkowe i ciesz się wspaniałym smakiem śliwek o każdej porze roku.
Składniki
5 kg śliwek węgierek
Cukier (w przypadku dojrzałych śliwek nie jest potrzebny)
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8927/conversions/grvrLgRkw2hOCU-thumb.webp)
Śliwki przebieramy, myjemy, usuwamy pestki i wkładamy do garnka.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8928/conversions/tyRPEeiA0WZNBS-thumb.webp)
Dodajemy 100 ml wody i gotujemy po przykryciem przez 30 min. Gdy woda i część soku odparują, smażymy dalej, zmniejszając moc płyty grzewczej.
Co jakiś czas mieszamy, żeby powidła nie przywarły do dna.
Po ok. 2 godzinach odstawiamy powidła w chłodne miejsce.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8929/conversions/SxV3aU2XVVAHrV-thumb.webp)
Następnego dnia przesmażamy śliwki jeszcze przez godzinę i znowu odstawiamy.
W kolejnym dniu przesmażamy przez 40 minut, cały czas mieszając.
Gorące powidła rozkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Komentarze