Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki

Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapraszam na troszkę cięższe śniadanie lub szybki, lekki obiad w sam raz na taki słoneczny dzień.

Składniki

5 szt. zielone szparagi
1 szt. jajko
1 szt. plasterek szynki parmeńskiej
2 łyżeczka masło
1 szczypta sól, pieprz
1 szczypta starty parmezan

Opis wykonania

Szparagi myjemy i pozbawiamy stwardniałych końców (odłamujemy je) i łusek (zdejmujemy nożykiem). Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wbijamy jajko. Smażymy je tak jak lubimy (ja wolę całkowicie ścięte). Na tej samej lub na drugiej patelni rozpuszczamy kolejną łyżeczkę masła. Układamy szparagi i smażymy je na średnim ogniu ok 2 minut z każdej strony. Smażyć szparagi i jajko możemy razem na dużej patelni. Ja smażyłam oddzielnie bo jajko wymagało dłuższego czasu smażenia. Na kolejnej patelni bez tłuszczu przygotowujemy chipsy. Układamy kawałki szynki i rumienimy z każdej strony. Na talerzu układamy gotowe szparagi, na nich jajko i chipsy. Całość solimy i pieprzymy, możemy tez posypać parmezanem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Sezon na szparagi u mnie oficjalnie rozpoczęty. U mnie tym razem na śniadanie :)
Radosław
Wyborne i eleganckie śniadanie a do tego nieziemsko pyszne i zdrowe!
Małgorzata
Wzbogacone o młode ziemniaczki z koperkiem, danie stało się u mnie pełnowartościowym obiadem. Główną zaletą są szybkość przygotowania, prostota i wyśmienity smak:)
MiszelPiszel
Uwielbiam takie śniadania!
Iza
W sezonie moje ulubione warzywo to szparag! Tym razem bez szynki, ale zawsze z dodatkiem pozywnej kaszy