Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Łosoś wędzony

Łosoś wędzony

Łosoś to pożywna i wartościowa ryba, którą warto włączyć do swojego menu. Wędzenie nadaje jej przyjemnego dymnego posmaku, który intensyfikuje doznania podczas jedzenia. Ze względu na zawartość cennych nienasyconych...

Czytaj więcej
Łosoś wędzony
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Łosoś to pożywna i wartościowa ryba, którą warto włączyć do swojego menu. Wędzenie nadaje jej przyjemnego dymnego posmaku, który intensyfikuje doznania podczas jedzenia. Ze względu na zawartość cennych nienasyconych tłuszczy, 100 g łososia wędzonego dostarcza około 160 kcal.

Przepisy z wędzonym łososiem

Łososia wędzonego można z powodzeniem wykorzystać na wiele sposobów. Może być on podawany na zimno w formie kanapek, tortilli czy sałatek. Propozycje te sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale również jako imprezowe przekąski. Łącząc twaróg z łososiem wędzonym i jogurtem w prosty sposób można otrzymać pastę kanapkową do smarowania pieczywa.
Łososia wędzonego można podać również na ciepło. Po krótkim podgrzaniu smak ryby nabiera innego wyrazu. Łosoś wędzony doskonale nadaje się jako dodatek do omletów oraz nadzienie do naleśników i tart. W ramach lekkiego obiadu lub kolacji sprawdzi się makaron z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smak ryby dobrze komponuje się również z papryką, cukinią, zielonym groszkiem, brokułem, kukurydzą, szparagami, kurkami, kaparami, serkiem fromage, jajkiem, szczypiorkiem, dymką, imbirem, curry oraz octem balsamicznym.

Oprócz typowych połączeń warto wypróbować łososia wędzonego w towarzystwie granatu, truskawek, rabarbaru czy pomarańczy.