Łosoś wędzony
Łosoś to pożywna i wartościowa ryba, którą warto włączyć do swojego menu. Wędzenie nadaje jej przyjemnego dymnego posmaku, który intensyfikuje doznania podczas jedzenia. Ze względu na zawartość cennych nienasyconych...
Czytaj więcej
Łosoś to pożywna i wartościowa ryba, którą warto włączyć do swojego menu. Wędzenie nadaje jej przyjemnego dymnego posmaku, który intensyfikuje doznania podczas jedzenia. Ze względu na zawartość cennych nienasyconych tłuszczy, 100 g łososia wędzonego dostarcza około 160 kcal.
Przepisy z wędzonym łososiem
Łososia wędzonego można z powodzeniem wykorzystać na wiele sposobów. Może być on podawany na zimno w formie kanapek, tortilli czy sałatek. Propozycje te sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale również jako imprezowe przekąski. Łącząc twaróg z łososiem wędzonym i jogurtem w prosty sposób można otrzymać pastę kanapkową do smarowania pieczywa.
Łososia wędzonego można podać również na ciepło. Po krótkim podgrzaniu smak ryby nabiera innego wyrazu. Łosoś wędzony doskonale nadaje się jako dodatek do omletów oraz nadzienie do naleśników i tart. W ramach lekkiego obiadu lub kolacji sprawdzi się makaron z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smak ryby dobrze komponuje się również z papryką, cukinią, zielonym groszkiem, brokułem, kukurydzą, szparagami, kurkami, kaparami, serkiem fromage, jajkiem, szczypiorkiem, dymką, imbirem, curry oraz octem balsamicznym.
Oprócz typowych połączeń warto wypróbować łososia wędzonego w towarzystwie granatu, truskawek, rabarbaru czy pomarańczy.