Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.83 (Liczba ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Wykorzystaj pomysł na żeberka w coli i ketchupie podczas najbliższego grilla z przyjaciółmi. Nie będziesz żałować!

Składniki

1 kg żeberek wpieprzowych
1 szt. cebuli
do smaku sól i pieprz
1 szklanka coca-coli
6 łyżka ketchupu
3 łyżka miodu
3 ząbki czosnku
do dekoracji drobny, posiekany szczypiorek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
818 kcal
Tłuszcz
55.8 g
Węglowodany
30.5 g
Błonnik
47.7 g
Białko
2 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Pokrój żeberka na mniejsze kawałki a cebulę - w piórka. Następnie dopraw mięso solą i pieprzem. W misce wymieszaj marynatę: colę, ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 2

Żeberka przenieś do marynaty, dokładnie wymieszaj. Przełóż je do naczynia vaccum i przy pomocy końcówki próżniowej do blendera odessij powietrze. Pozostaw do zamarynowania na minimum 30 minut, choć możesz również marynować je całą noc. Potem dodaj cebulę i dokładnie wymieszaj.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Zamarynowane żeberka przenieś do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż żeberka staną się miękkie, jeśli wciąż będą twarde wydłuż czas pieczenia. Wyjmij upieczone żeberka i odstaw. Sos z pieczenia przelej przez sitko do małego garnka. Gotuj go przez kilka minut do zagęszczenia. Pieczone żeberka polej sosem, posyp szczypiorkiem podawaj.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.83, Liczba ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Super pomysł na marynatę :) żeberka są idealne w smaku, łatwo mięso odchodzi od kości!
Babeczka
Zamarynowane :) cebule wrzuciłam z rozpędu do marynaty ciekawy pomysł z tą colą
Małgorzata
Nie byłam zachwycona marynatą z colą, ale muszę przyznać, że żeberka wyszły REWELACYJNE. Idealny smak, mięso mięciutkie i odchodzące od kości. Zapisuję ten przepis w ulubionych👍
Monka
Przepyszne mięso już kiedyś robiłam w podobnej marynacie
Sylwucha
Nowy wymiar smaku. Są tu dwa sposoby przyrządzenia na grillu oraz w piekarniku. Robiłam w piekarniku. Bardzo długo zbierałam się do tego przepisu ale od dzisiaj zostaje ze mną. Bardzo pasuje do tego surówką z młodej kapusty
Ewusia1222
Pycha, bardzo dobre żeberka
bsylvia
Bardzo dobre żeberka - super przepis, polecam!