Przepis na żeberka w coli
4 porcje
90 min
Łatwe
4.83 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Przepis na żeberka w coli
Przepis na żeberka w coli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pokrój żeberka na mniejsze kawałki a cebulę - w piórka. Następnie dopraw mięso solą i pieprzem. W misce wymieszaj marynatę: colę, ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żeberka przenieś do marynaty, dokładnie wymieszaj. Przełóż je do naczynia vaccum i przy pomocy końcówki próżniowej do blendera odessij powietrze. Pozostaw do zamarynowania na minimum 30 minut, choć możesz również marynować je całą noc. Potem dodaj cebulę i dokładnie wymieszaj.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Zamarynowane żeberka przenieś do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż żeberka staną się miękkie, jeśli wciąż będą twarde wydłuż czas pieczenia. Wyjmij upieczone żeberka i odstaw. Sos z pieczenia przelej przez sitko do małego garnka. Gotuj go przez kilka minut do zagęszczenia. Pieczone żeberka polej sosem, posyp szczypiorkiem podawaj.
Komentarze