Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.83 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Wykorzystaj pomysł na żeberka w coli i ketchupie podczas najbliższego grilla z przyjaciółmi. Nie będziesz żałować!

Składniki

1 kg żeberek wpieprzowych
1 szt. cebuli
do smaku sól i pieprz
1 szklanka coca-coli
6 łyżka ketchupu
3 łyżka miodu
3 ząbki czosnku
do dekoracji drobny, posiekany szczypiorek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
818 kcal
Tłuszcz
55.8 g
Węglowodany
30.5 g
Błonnik
47.7 g
Białko
2 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Pokrój żeberka na mniejsze kawałki a cebulę - w piórka. Następnie dopraw mięso solą i pieprzem. W misce wymieszaj marynatę: colę, ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 2

Żeberka przenieś do marynaty, dokładnie wymieszaj. Przełóż je do naczynia vaccum i przy pomocy końcówki próżniowej do blendera odessij powietrze. Pozostaw do zamarynowania na minimum 30 minut, choć możesz również marynować je całą noc. Potem dodaj cebulę i dokładnie wymieszaj.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Zamarynowane żeberka przenieś do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż żeberka staną się miękkie, jeśli wciąż będą twarde wydłuż czas pieczenia. Wyjmij upieczone żeberka i odstaw. Sos z pieczenia przelej przez sitko do małego garnka. Gotuj go przez kilka minut do zagęszczenia. Pieczone żeberka polej sosem, posyp szczypiorkiem podawaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.83, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Super pomysł na marynatę :) żeberka są idealne w smaku, łatwo mięso odchodzi od kości!
Babeczka
Zamarynowane :) cebule wrzuciłam z rozpędu do marynaty ciekawy pomysł z tą colą
Małgorzata
Nie byłam zachwycona marynatą z colą, ale muszę przyznać, że żeberka wyszły REWELACYJNE. Idealny smak, mięso mięciutkie i odchodzące od kości. Zapisuję ten przepis w ulubionych👍
Monka
Przepyszne mięso już kiedyś robiłam w podobnej marynacie
Sylwucha
Nowy wymiar smaku. Są tu dwa sposoby przyrządzenia na grillu oraz w piekarniku. Robiłam w piekarniku. Bardzo długo zbierałam się do tego przepisu ale od dzisiaj zostaje ze mną. Bardzo pasuje do tego surówką z młodej kapusty
Ewusia1222
Pycha, bardzo dobre żeberka
bsylvia
Bardzo dobre żeberka - super przepis, polecam!