Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI

Opis wykonania

Pstrąg pieczony w towarzystwie warzyw, z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie.

Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki, następnie podpiekamy na patelni na oleju około 5-6 minut, tak aby się zarumieniły. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojona cebulę. Miękkie masło łączymy z pokrojonymi ziołami, solą, czosnkiem i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym masłem, również w środku, ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Na ziemniaki układamy pstrągi, danie zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 *C, przez około 30-40 minut, po 20 minutach ściągamy folie aluminiową aby płyny odparowały. Po wyjęciu z piekarnika układamy kilka przekrojonych pomidorków, posypujemy świeżym tymiankiem oraz skrapiamy rybę sokiem z cytryny, podajemy ciepłe z dipami jogurtowymi. Smacznego.