Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pstrąg pieczony w towarzystwie warzyw, z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie.

Składniki

2 szt. pstrąg wypatroszony
8 szt. małe ziemniaczki
1 szt. czerwona cebula
200 g pomidory koktajlowe
4 łyżka sok z cytryny
30 g masło
50 ml olej
1 g sól
1 g pieprz
1 g słodka papryka
1 łyżka natka pietruszki
1 łyżeczka tymianek
2 szt. czosnek z ząbkach

Opis wykonania

Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki, następnie podpiekamy na patelni na oleju około 5-6 minut, tak aby się zarumieniły. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojona cebulę. Miękkie masło łączymy z pokrojonymi ziołami, solą, czosnkiem i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym masłem, również w środku, ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Na ziemniaki układamy pstrągi, danie zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 *C, przez około 30-40 minut, po 20 minutach ściągamy folie aluminiową aby płyny odparowały. Po wyjęciu z piekarnika układamy kilka przekrojonych pomidorków, posypujemy świeżym tymiankiem oraz skrapiamy rybę sokiem z cytryny, podajemy ciepłe z dipami jogurtowymi. Smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych