Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczony pstrąg z pomarańczą i cytryną, Pieczone ziemniaczki. Sos z ogórków i mięty

Składniki

3 szt. Pstrąg
2 szt. ogórek
3 szczypta sól/pieprz
1 szt. mięta
500 g ziemniaki
2 szt. pomarańcza
2 szt. cytryna
1 szt. jogurt

Opis wykonania

Obraną z łusek rybę, oczyszczam wewnątrz i przyprawiam ją (w środku) solą i pieprzem jak również wkładam do niej po gałązce estragonu. Następnie kroje pomarańcza i cytrynę w plastry aby przełożyć nimi rybę i zawinąć ją w aluminium, przed zawinięciem w "pakiecik" skrapiam rybę sokiem z pomarańczy. Obrane ziemniaki gotuję do momentu aż nie zaczną mięknąć i wykładam je na blaszce pokrojone w ćwiartki. Piec w piekarniku nastawionym na 200 C do momentu nabrania przez ziemniaczki koloru złocistego, obracać je co jakiś czas. Rybkę piec także w piekarniku nastawionym na 200 C przez około 20 minut. Do przygotowania sosu potrzebujemy ogórki , musimy je zetrzeć i odsączyć z nich wodę. Następnie mieszamy ogórki z jogurtem i miętą, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę wyłożyć wraz z owocami z którymi się piekła, pieczonymi ziemniaczkami i sosem z ogórków.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych