Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Szparagom obłamujemy stwardniałe końcówki, obieramy je z łuskowatych listków, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 st.C. około 12 minut. Jajka gotujemy na miękko, tak by białko było ścięte a żółtko nie całkiem. Ziemniaki kroimy na połówki, szparagi na skośne kawałki. Mieszamy z połową szczypiorku. Mieszamy składniki sosu (musztardę, oliwę, ocet, syrop i przyprawy oraz miętę) i polewamy nim ziemniaki ze szparagami. Przekładamy do miseczek. Posypujemy reszta szczypiorku i pieprzem, dekorujemy ćwiartkami jajka. Dla wegan wersja bez jajka. To świetnie połączenie samo w sobie ale i jako dodatek do grilla!
Komentarze