Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem

Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Moja ziemniaczana fascynacja trwa! robię kolejne sałatki z małymi bulwkami w roli głównej. Oto jedna z nich! tym razem w duecie ze szparagami!

Składniki

12 szt. zielonych szparagów
15 szt. małych, młodych ziemniaczków
2 łyżka posiekanego szczypiorku
1-2 szt. jajka ugotowane na miękko
2 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu z agawy
2 szczypta sól, pieprz
4 szt. posiekane listki mięty

Opis wykonania

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Szparagom obłamujemy stwardniałe końcówki, obieramy je z łuskowatych listków, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 st.C. około 12 minut. Jajka gotujemy na miękko, tak by białko było ścięte a żółtko nie całkiem. Ziemniaki kroimy na połówki, szparagi na skośne kawałki. Mieszamy z połową szczypiorku. Mieszamy składniki sosu (musztardę, oliwę, ocet, syrop i przyprawy oraz miętę) i polewamy nim ziemniaki ze szparagami. Przekładamy do miseczek. Posypujemy reszta szczypiorku i pieprzem, dekorujemy ćwiartkami jajka. Dla wegan wersja bez jajka. To świetnie połączenie samo w sobie ale i jako dodatek do grilla!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Nigdy nie używałam syropu z agawy polecam