Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Prosty przepis na pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Pulpety w sosie pomidorowym to klasyczne danie. Proste w przygotowaniu i sycące – doskonale sprawdzą się na co dzień jako obiad. Podane z ziemniakami, ryżem czy makaronem zawsze smakują przepysznie.

Składniki

400 g - mięsa mielonego z indyka
1 łyżka - natki pietruszki (posiekana)
1 łyżka - miękkiego masła
1 szt. - jajko
1 łyżka - kaszy manny
1 łyżeczka - masła do wody
1 łyżka - oliwy do smażenia
400 g - pieczarek
2 łyżki - masła niesolonego
4 łyżki - śmietany 18%
100 ml - wody
- sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
347 kcal
Tłuszcz
26.1 g
Węglowodany
6.7 g
Błonnik
22.4 g
Białko
2.5 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Do większej miski dodaj mięso, natkę, jajko, masło, kaszę mannę, sól oraz pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj. Formuj pulpety i podsmaż na złoty kolor na patelni rozgrzanej na płycie grzewczej.

Krok 2

Pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na maśle klarowanym do odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku.

Krok 3

Na patelnię z sosem pieczarkowym dodaj pulpety, wymieszaj je z sosem i chwilę podsmaż.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%. 



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
ka$ka
Pulpety wyszły przepyszne a sos pieczarkowy podkreślił ich smak :) Często będę je robiła.
PatrycjaK
Prezentują się super, smakują doskonale a wykonanie ich zajmuje niewiele czasu. Nam wszystkim smakowały.
DariaP
Pyszny przepis! Uwielbiam z kaszą
Lalaxo
produkcja ruszyła! ;P pachnie pysznie w całym domu

Powiązane przepisy