Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarta na kruchym cieście z jabłkami. Tarty na słodko to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki

forma do tarty o średnicy 30 cm
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
60 ml wody
1 szczypta soli
Nadzienie:
200 g gotowanego, słodzonego musu z jabłek
500 g jabłek, obranych ze skórki i bez pestek

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować kruche ciasto i pozostawić w chłodzie na 1-2 godzin. Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach i posmarować go musem jabłkowym. Pociąć jabłka na cienkie 3-4 mm plastry i ułożyć wachlarzowo na musie jabłkowym. Piec tartę w podany sposób.

 

Sposób nastawiania:

Grzanie intensywne 210-230⁰C, 30-40 minut.

Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 220-240⁰C, 30-40 minut. Ustawić formę na patelni uniwersalnej na wysokości 1.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych