Tarta jabłkowa
4 porcje
120 min
Średnie
Tarta na kruchym cieście z jabłkami. Tarty na słodko to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki
forma do tarty o średnicy 30 cm
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
60 ml wody
1 szczypta soli
Nadzienie:
200 g gotowanego, słodzonego musu z jabłek
500 g jabłek, obranych ze skórki i bez pestek
Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować kruche ciasto i pozostawić w chłodzie na 1-2 godzin. Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach i posmarować go musem jabłkowym. Pociąć jabłka na cienkie 3-4 mm plastry i ułożyć wachlarzowo na musie jabłkowym. Piec tartę w podany sposób.
Sposób nastawiania:
Grzanie intensywne 210-230⁰C, 30-40 minut.
Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 220-240⁰C, 30-40 minut. Ustawić formę na patelni uniwersalnej na wysokości 1.
Komentarze