Puree z dyni
![Puree z dyni](https://akademiasmaku.pl/storage/7695/conversions/puree-z-dyni-4870-single.webp)
6 porcje
30 min
Łatwe
Puree podajemy zwykle jako dodatek do dań mięsnych. Puree można przyrządzić z wielu warzyw. Tym razem mam dla was przepis na puree z dynii.
Składniki
1 dynia piżmowa
Puree z dyni
Puree z dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9485/conversions/4Gifk16imtkeoq-thumb.webp)
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę.
Na dużym garnku ułóż sitko, wlej wodę tak, aby nie sięgała dna sitka, do sitka dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj na płycie grzewczej do miękkości – zwykle ok. 20 minut.
Dynia gotowana na parze wymaga z odciśnięcia nadmiaru płynu.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9486/conversions/dAcjENnnuOOZFV-thumb.webp)
Ugotowaną dynię przełóż do pojemnika blendera i miksuj na gładki mus.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze