Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne bułeczki dla każdego! Sprawdzą się zarówno jako przekąska w ciągu dnia jak i drugie śniadanie w pracy.

Składniki

2 szklanka Mąka
7 g Drożdże suszone
50 g Masło
180 ml Mleko
1 szt. Jajko
4 łyżka Cukier
1 łyżeczka Sól
300 g Ulubiona konfitura, np. z próżonych jabłek
1 szt. Żółtko
1 łyżeczka Mleko (dodane do żółtka do posmarowania bułek)

Opis wykonania

Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy w miseczce. W rondelku roztapiamy masło i dolewamy do niego mleko - mieszamy. Gdy masło i mleko są ciepłe - nie gorące! - wlewamy je do suchych składników. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy placuszek i na wierzch kładziemy łyżeczkę ulubionej konfitury - ja uwielbiam próżone jabłka albo konfiturę truskawkową. Następnie zlepiamy je jak knedle i kładziemy - zlepieniem do dołu - na blasze, na której będą pieczone - na papierze do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy cukrową posypką albo sezamem. Pieczemy 15 min. w 180 st.C. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych