Selerowe kotleciki

4 porcje
Średnie
Pięknie pachną bazylią i smakują znakomicie.
Składniki
2-3 szt. selery korzeniowe
1 garść liście bazyli
1 garść por część zielona
2 szt. jajko
5 łyżka bułka tarta
1 szczypta sól,pieprz
4 łyżka olej do smażenia
8 szt. pomidorki koktajlowe
Selerowe kotleciki
Selerowe kotleciki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Selery umyć i obrać a następnie pokroić w 1cm krążki.Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 15 min.Wyjąć łyżką cedzakowa na talerze z wody i osączyć.Oprószyć solą i pieprzem.Bazylię świeżą i część zieloną pora drobno posiekać.Wymieszać z bułką tartą.Gotowe krążki selerowe panierować w roztrzepanym jajku a potem panierce ziołowej.Smażyć gorącym oleju z obu stron.Wyłożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.Kotleciki podawać z pomidorkami koktajlowymi.Smacznego!
Komentarze