Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Razowa pizza z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą, podawana z pesto z rukoli. Kuchnia włoska, którą uwielbiamy, może być modyfikowana na różne sposoby.

Składniki

2 szklanka mąka razowa
1/2 szklanka mąka pszenna
50 g świeże drożdże
1/2 szklanka mleko 1,5%
1/2 szklanka woda przegotowana
5 łyżka oliwa z oliwek
1/2 łyżeczka sól
1 szt. bakłażan
3 szt. pomidory
ok. 250 g mozzarella light
2 garść kapary
500 g przecier pomidorowy
1 łyżka miód
3 szt. czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
sól, pieprz
3 szczypta suszone oregano, tymianek, bazylia
100 g rukola
4 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka ser pecorino tarty
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka sok z cytryny
3 łyżka pestki słonecznika
sól, pieprz

Opis wykonania

Mleko łączymy z ciepłą wodą, dodajemy drożdże i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki razowej. Na środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy sól oraz 4 łyżki oliwy z oliwek. Na koniec wlewamy drożdże z mlekiem i wodą. Masę mieszamy widelcem. Kiedy ciasto zgęstnieje, zaczynamy je wyrabiać. Do przepisu dodałam też trochę mąki pszennej, której używałam do podsypywania wyrabianego ciasta. Zrobiłam tak, żeby ułatwić sobie zadanie. Mąka razowa sprawia, że ciasto jest twardsze i czas jego ugniatania jest znacznie dłuższy. Podsypywanie mąką pszenną, dodaje tę odrobinę więcej glutenu, który pomaga spoić ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy pozostałą nam 1 łyżką oliwy. Odstawiamy na 45 min. w ciepłe miejsce, pod przykryciem. W czasie, kiedy nasze ciasto spokojnie sobie rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy oraz pozostałe dodatki. Przecier pomidorowy łączymy z miodem, wyciśniętym czosnkiem, ziołami i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy w rondelku mieszając i gotowe. Bakłażana kroimy w centymetrowe plastry, podobnie kroimy pomidory i mozzarellę. Bakłażan dodatkowo oprószamy solą i pozostawiamy na chwilę, dopóki nie pojawi się na nim 'rosa', co oznacza, że sól spełniła swoje zadanie i wyciągnęła goryczkę. Wtedy je płuczemy i suszymy papierowymi ręcznikami. W między czasie przygotowujemy też pesto z rukoli. W moździerzu lub malakserze, łączymy ze sobą wszystkie składniki: rukolę, pestki słonecznika, czosnek, oliwę, sok z cytryny, parmezan oraz szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy dotąd, aż powstanie nam gęsty sos, w którym będą wyczuwalne składniki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Dzięki oliwie, którą je posmarowaliśmy, ciasto nie będzie się lepić do wałka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej nasze ciasto, zagniatamy krawędzie. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym. Sosu na pewno Wam zostanie, dlatego resztę wekujemy i trzymamy w lodówce, do następnego razu. Jako pierwsze układamy plastry bakłażana, na to pomidory, a na koniec mozzarella. Posypujemy kaparami. Całość możemy jeszcze odrobinę posolić. Czas pieczenie to ok. 25 min. w 180°C. Polecam użycie specjalnej funkcji do pieczenia pizzy, jeśli taką macie w piekarniku. Ze względu na to, że użyliśmy mąki razowej, ciasto będzie bardziej chrupkie i trochę twardsze, przypominające pieczywo, ale takie właśnie powinno być. Pizzę serwujemy z pesto z rukoli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych