Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny waniliowy biszkopt z karmelowym kremem.

Składniki

110 g masło
110 g cukier puder
3 szt. białko
170 g mleko
200 g mąka pszenna
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka ekstrakt z wanilii
0,5 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka czerwony barwnik
500 g mascarpone
125 g serek śmietankowy
200 g biała czekolada
70 g czekolada karmelowa
1 szczypta granat

Opis wykonania

Składniki na 6 porcji. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając szpatułką do połączenia się składników. Dodać barwnik. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym do 190 st.C przez 12-15 minut do tzw. suchego patyczka. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W misce zmiksować mascarpone, serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu go, wycinać okrągłą foremką kształt ciasta. Układać na talerzu : ciasto-krem-ciasto-trochę kremu- ziarna granatu. Smacznego !

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Potrzebujesz inspiracji?

Zobacz garść porad i przepisów