Rogaliki
1 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Rogaliki z marmoladą, czekoladą, budyniem i masą orzechową.
Składniki
1 kg mąka
250 g margaryna
4 szt. jajka
6 łyżka cukier
1 szklanka mleko
10 dkg drożdże
16 g cukier wanilinowy
280 g marmolada
280 g krem czekoladowy
0,5 l budyń ugotowany
Rogaliki
Rogaliki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Margarynę z mąką rozcieramy w misce. Jajka rozcieramy z 4 łyżkami cukru i dodajemy do miski. Drożdże i 2 łyżki cukru rozrabiamy w ciepłym mleku i dodajemy do miski. Dodajemy cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Formułujemy kulki, które rozwałkowujemy, kroimy na 8 części. Na każdą część nakładamy nadzienie i zwijamy w rogalik. Jako nadzienie możemy użyć marmolady, kremu czekoladowego lub wcześniej ugotowanego gęstego budyniu śmietankowego bądź waniliowego. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 C. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze