Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rolada bezowa z owocami Lidii Skuzy

Opis wykonania

Rolada bezowa z owocami to szybki i pyszny deser idealny na wspólny wieczór z przyjaciółką.

  1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
  2. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Biała ubij na sztywną pianę.
  4. Do białek stopniowo dodawaj cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  5. Wymieszaj z octem, mąką i wanilią.
  6. Wyłóż na przygotowaną blachę i piecz przez 20 minut.
  7. Studź w blasze przez 3 minuty, przełóż na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studź kolejne 3 minuty.

Bita śmietana

  1. do miski wlej bardzo zimną śmietankę,  i cukier puder.
  2. Ubij na sztywny i gęsty krem.
  3. Bezę przewróć na drugą stronę, ułóż dłuższym bokiem do siebie.
  4. Bitą śmietanę wyłóż w środkowej części bezy, wzdłuż krótszego boku.
  5. Roladę zawijaj od lewej do prawej strony (od krótszego boku).
  6. Posyp cukrem pudrem i pokrój.
  7. Podawaj samą bez dodatków, z ulubionym dżemem lub owocami w zalewie.

Dżem

  1. Do rondelka włóż truskawki.
  2. Wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  3. Dodaj sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie.