60 min P0DT1H0M0S P0DT1H0M0S Średnie dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Rolada bezowa z owocami to szybki i pyszny deser idealny na wspólny wieczór z przyjaciółką. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłóż papierem do pieczenia. Biała ubij na sztywną pianę. Do białek stopniowo dodawaj cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wymieszaj z octem, mąką i wanilią. Wyłóż na przygotowaną blachę i piecz przez 20 minut. Studź w blasze przez 3 minuty, przełóż na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studź kolejne 3 minuty. Bita śmietana do miski wlej bardzo zimną śmietankę, i cukier puder. Ubij na sztywny i gęsty krem. Bezę przewróć na drugą stronę, ułóż dłuższym bokiem do siebie. Bitą śmietanę wyłóż w środkowej części bezy, wzdłuż krótszego boku. Roladę zawijaj od lewej do prawej strony (od krótszego boku). Posyp cukrem pudrem i pokrój. Podawaj samą bez dodatków, z ulubionym dżemem lub owocami w zalewie. Dżem Do rondelka włóż truskawki. Wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie.