Rolada bezowa z owocami Lidii Skuzy
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Rolada bezowa z owocami to szybki i pyszny deser idealny na wspólny wieczór z przyjaciółką.
Składniki
150 ml Białka
180 g Drobny cukier
1 łyżeczka Ocet winny
1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
1 szt. Laska wanilii
250 ml Śmietanka 36%
1 łyżka Cukier puder
200 g Truskawki
3 łyżka Woda
2 łyżka Cukier
1 łyżka Sok z cytryny
Rolada bezowa z owocami Lidii Skuzy
Rolada bezowa z owocami Lidii Skuzy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
- Blachę o wymiarach 35 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Biała ubij na sztywną pianę.
- Do białek stopniowo dodawaj cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Wymieszaj z octem, mąką i wanilią.
- Wyłóż na przygotowaną blachę i piecz przez 20 minut.
- Studź w blasze przez 3 minuty, przełóż na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studź kolejne 3 minuty.
Bita śmietana
- do miski wlej bardzo zimną śmietankę, i cukier puder.
- Ubij na sztywny i gęsty krem.
- Bezę przewróć na drugą stronę, ułóż dłuższym bokiem do siebie.
- Bitą śmietanę wyłóż w środkowej części bezy, wzdłuż krótszego boku.
- Roladę zawijaj od lewej do prawej strony (od krótszego boku).
- Posyp cukrem pudrem i pokrój.
- Podawaj samą bez dodatków, z ulubionym dżemem lub owocami w zalewie.
Dżem
- Do rondelka włóż truskawki.
- Wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Dodaj sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie.
Komentarze