Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rolada bezowa z owocami to szybki i pyszny deser idealny na wspólny wieczór z przyjaciółką.

Składniki

150 ml Białka
180 g Drobny cukier
1 łyżeczka Ocet winny
1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
1 szt. Laska wanilii
250 ml Śmietanka 36%
1 łyżka Cukier puder
200 g Truskawki
3 łyżka Woda
2 łyżka Cukier
1 łyżka Sok z cytryny

Opis wykonania

  1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
  2. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Biała ubij na sztywną pianę.
  4. Do białek stopniowo dodawaj cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  5. Wymieszaj z octem, mąką i wanilią.
  6. Wyłóż na przygotowaną blachę i piecz przez 20 minut.
  7. Studź w blasze przez 3 minuty, przełóż na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studź kolejne 3 minuty.

Bita śmietana

  1. do miski wlej bardzo zimną śmietankę,  i cukier puder.
  2. Ubij na sztywny i gęsty krem.
  3. Bezę przewróć na drugą stronę, ułóż dłuższym bokiem do siebie.
  4. Bitą śmietanę wyłóż w środkowej części bezy, wzdłuż krótszego boku.
  5. Roladę zawijaj od lewej do prawej strony (od krótszego boku).
  6. Posyp cukrem pudrem i pokrój.
  7. Podawaj samą bez dodatków, z ulubionym dżemem lub owocami w zalewie.

Dżem

  1. Do rondelka włóż truskawki.
  2. Wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  3. Dodaj sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Lekko chrupiąca i bardzo delikatna w środku. Piękne połączenie smaków :)
MiszelPiszel
Bomba kaloryczna ... ale jaka smakowita!!!!!!!
Pafwvcio
Nie do końca wiem co to owoce Lidii Skuzy, ale z truskawkami też dobre!