Rolada Boczkowa zawijana z całymi jajkami
4 porcje
Średnie
Idealne danie na świąteczny stół ale również na przysłowiową niedziele też wykonujemy taka przekąskę.
Składniki
2 kg 2kg Boczek cały chudy,
8 szt. ok 8 jajek ugotowanych na twardo
100 g , musztarda
30 g , przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, papryka , kminek), ok 4 ząbki czosnku
Rolada Boczkowa zawijana z całymi jajkami
Rolada Boczkowa zawijana z całymi jajkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso rozklepać na kształt prostokąta , posmarować musztardą, posypać przyprawami i na to ułożyć jajka w rząd. Następnie zawinąć , związać sznurkiem.Na płaską blachę dajemy folię aluminiową i układamy na nią roladę którą posypujemy z wierzchu papryką , kminkiem, zielem angielskim i układamy ok 2 liście laurowe. Zamykamy roladę w folię która pozostała na obrzeżach blachy.Od czasu do czasu polewamy pieczeń sosem z rolady. Pieczemy w temperaturze 150°C z termoobiegiem przez 2h .Uwielbiam tą potrawę ponieważ jest pyszna , soczysta i kocham jajka Smacznego
Komentarze