Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rolada

Rolada

Rolada to potrawa mięsna, którą przygotowuje się poprzez zawinięcie nadzienia w upieczony kawałek mięsa. Istnieje mnóstwo sposobów na jej przyrządzanie w zależności od użytego mięsa, dodatków do farszu czy...

Czytaj więcej
Rolada
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Rolada to potrawa mięsna, którą przygotowuje się poprzez zawinięcie nadzienia w upieczony kawałek mięsa. Istnieje mnóstwo sposobów na jej przyrządzanie w zależności od użytego mięsa, dodatków do farszu czy metody gotowania. Poniższe wskazówki pomogą ci w przygotowaniu wyśmienitego dania, którym z pewnością zachwycisz gości na niedzielnym obiedzie.

Rolada – przysmak nie tylko na święta

Rolada występuje w wielu mięsnych wariantach – może być drobiowa, wołowa, wieprzowa lub z indyka. Zależnie od preferencji smakowych można faszerować je pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulą, boczkiem, przeróżnymi warzywami, np. cukinią, kabaczkiem czy dynią. Dla wielbicieli słodkości można przygotować roladę z żurawiną, rodzynkami lub owocami sezonowymi, natomiast zwolenników tradycyjnych smaków na pewno zachwyci klasyczny farsz do rolady śląskiej sporządzany z musztardy, plastrów ogórka kiszonego oraz posiekanej cebuli. Przed umieszczeniem farszu mięso należy dobrze rozbić, aby jak najłatwiej zawinąć roladę. Tak przyrządzoną roladę można upiec na patelni, ugotować we wrzątku lub zapiec w piekarniku.