Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Rozgrzewające lody kurkumowo-kokosowe !

Rozgrzewające lody kurkumowo-kokosowe !
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

400 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czy lody pomimo swojej lodowej postaci mogą rozgrzewać? TAK! Poprzez dodanie odpowiednich przypraw stają się wspaniałym uzdrawiającym deserem .

Składniki

1 szt. Puszka pełnotłustego mleka kokosowego
4 szt. Plasterki świeżego imbiru
2 łyżeczka Kurkuma
1/2 łyżeczka Cynamon
60 ml Syrop z agawy bądź inny słód
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
2 łyżka Oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Opis wykonania

Mleko kokosowe, imbir, kurkumę, cynamon, pieprz, sól oraz syrop z agawy ciągle mieszając podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Uważamy, żeby nie zagotować mikstury! Studzimy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc lub na co najmniej 6h. Po tym czasie usuwamy plastry imbiru, które de facto możemy śmiało zjeść ;) Dla uzyskania lepszej kremowej konsystencji możemy dodać oliwę z oliwek, całość energicznie miksujemy/blendujemy. Gotową płynną masę wstawiamy do zamrażalnika i co 1-2godziny ponownie miksujemy/blendujemy. Zabieg napowietrzania sprawia, że lody będą kremowo puszyste, czynność powtarzamy przez 8 kolejnych godzin. Gwiazdą jest tu kurkuma! Uznawana za jedną z najważniejszych przypraw świata, znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Przepis może brzmi pracochłonnie, ale absolutnie zapewniam, że smak lodów wynagradza poświęcony nim czas ! Smacznego i na zdrowie! :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych