Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami
2 porcje
30 min
Łatwe
Kolejna propozycja do lunchboxa. I kolejna, którą można przygotować dzień wcześniej. Łapcie,
Składniki
pół szklanka kasza jaglana
1 garść rukola
2 szt. marchewka
1 łyżka uprażone pestki słonecznika
1 garść ser długodojrzewający
2 łyżka oliwa extra virgin
1 łyżka sok z cytryny
1 szczypta sól
1 łyżeczka olej rzepakowy
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze i cieńsze "frytki", skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach do miękkości i zrumienienia. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, gotujemy (ja gotowałam około 12-15 minut) i studzimy - musi być miękka, ale nie rozpadająca się. Upieczone marchewki mieszamy z kaszą, rukolą, startym na grubych oczkach serem, słonecznikiem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą.
Komentarze