Sałatkowe trio
4 porcje
Średnie
Lekka, rześka, delikatnie słodka, w sam raz na każde danie w upalne lato, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i sycącego :)
Składniki
100 g Szpinak baby
1 szt. Ananas w puszce
3 duże szt. Awokado
1,25 szklanka Mix pestek - dynia, słonecznik, sezam
1 szt. cytryna
Sałatkowe trio
Sałatkowe trio
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z ananasa odlewamy sok i odstawiamy na bok. Pestki nasion prażymy na suchej patelni do zarumienienia, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Plastry ananasa kroimy w kostkę, a awokado kroimy w kostkę o wielkości 2-3cm.
Do miski wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku. Dodajemy ananasa, awokado i uprażone pestki. Dolewamy ok. 5 łyżek soku z ananasa, który wcześniej odlaliśmy i skrapiamy odrobiną cytryny.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut, aby przegryzły się smaki (najlepiej na 1-2h do lodówki) Smacznego :)
Komentarze