Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Delikatne, miękkie kawałki schabu duszone w aromatycznym sosie własnym to klasyk polskiej kuchni domowej. Prosty przepis, który gwarantuje soczyste mięso i głęboki smak bez skomplikowanych składników. Idealny pomysł na niedzielny obiad – świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.

Składniki

600 g - schabu
600 ml - bulionu
2-3 łyżki - oliwy z oliwek
1 szt. - cebuli lub szalotki
1 łyżeczka - słodkiej papryki
4 liści - laurowych
3 szt. - ziela angielskiego
1 ząbek - czosnku
2 łyżki - masła
2 łyżki - mąki
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Opis wykonania

schab rozbity tłuczkiem

Przygotowanie mięsa

Umyte i osuszone plastry schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem.

schab rozbity tłuczkiem

Przygotowanie mięsa

Umyte i osuszone plastry schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem.

drobno posiekany czosnek i cebula

Przygotowanie cebuli i czosnku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych. 



Bosh Logo
Bosh
drobno posiekany czosnek i cebula

Przygotowanie cebuli i czosnku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

schab na patelni z cebulą

Obsmażanie

Rozgrzej większą patelnię, dodaj oliwę. Smaż cebulę do zeszklenia, dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż, po czym dodaj plastry schabu, obsmażaj je z każdej strony.

schab na patelni z cebulą

Obsmażanie

Rozgrzej większą patelnię, dodaj oliwę. Smaż cebulę do zeszklenia, dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż, po czym dodaj plastry schabu, obsmażaj je z każdej strony.

schab pieczony w piekarniku

Duszenie mięsa

Kiedy plastry schabu będą podsmażone, przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i słodką paprykę. Przykryj i duś ok 1 godziny w piekarniku 160 stopni góra dół.

schab pieczony w piekarniku

Duszenie mięsa

Kiedy plastry schabu będą podsmażone, przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i słodką paprykę. Przykryj i duś ok 1 godziny w piekarniku 160 stopni góra dół.

mąka i masło na patelni

Przygotowanie sosu

Na małej patelni rozpuść masło po czym dodaj mąką, dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj łyżkę wywaru z mięsa i całość dobrze wymieszaj, po czym dolej do naczynia z mięsem i znowu całość dobrze wymieszaj.

schab w sosie własnym na talerzu

Podanie

Podawaj schab z puree ziemniaczanym, udekoruj natką pietruszki lub koperkiem.

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na schab

Wskazówki i triki

  • Jeśli chcesz, by mięso było wyjątkowo miękkie, zamarynuj schab wcześniej w oleju z odrobiną musztardy i przypraw.
  • Nie dodawaj zbyt dużo płynu – schab powinien dusić się w sosie, nie pływać w nim.
  • Sos będzie bardziej esencjonalny, jeśli bulion jest domowy lub przygotowany z redukcji.
  • W wersji delikatniejszej możesz dodać łyżkę śmietany do sosu na koniec duszenia.

FAQ

Czy schab można przygotować dzień wcześniej?

Tak – po odgrzaniu mięso jest jeszcze bardziej kruche, a sos nabiera głębi.

Dlaczego schab wychodzi suchy?

Najczęściej zbyt długo się go smaży lub dusi na zbyt dużym ogniu. Klucz to powolne duszenie pod przykryciem.

Jakie mięso wybrać?

Najlepszy będzie środkowy kawałek schabu – bez błon i nadmiaru tłuszczu.

Czy mogę użyć zamiast bulionu wody?

Tak, ale warto dodać przyprawy (liść laurowy, ziele, cebulę), by sos miał więcej smaku.

Z czym najlepiej smakuje schab duszony w sosie własnym?

Z ziemniakami puree, kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub kiszonym ogórkiem.

Sprawdź także: Jak upiec schab, żeby był soczysty?

Porada Szefa

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się, co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych