Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb

Składniki

90 g mąki krupczatki
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
100 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy do smaku

Opis wykonania

Mąkę krupczatkę i ziemniaczaną połącz z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę. Masło wraz z cukrem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką puszystą masę. Do masy dodawaj po jednym żółtku oraz olejek do smaku. 

Porcjami dodawaj mąki. Na koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. 

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż 2 lub 3 łyżki ciasta i równo rozsmaruj. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz na złoty kolor. 

Wyjmij z piekarnika i dodaj 2-3 łyżki ciasta, równo rozsmaruj i znów podpiecz na złoty kolor ciasta. Tak postępuj aż skończy się ciasto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy