Sękacz
![Sękacz](https://akademiasmaku.pl/storage/7716/conversions/sekacz-4891-single.webp)
10 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Sękacz
Sękacz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9545/conversions/4Hva1xfQ9E9KWs-thumb.webp)
Mąkę krupczatkę i ziemniaczaną połącz z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9546/conversions/F5gnQ1nxSDm4pC-thumb.webp)
Białka ubij na sztywną pianę. Masło wraz z cukrem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką puszystą masę. Do masy dodawaj po jednym żółtku oraz olejek do smaku.
Porcjami dodawaj mąki. Na koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9547/conversions/Kbl33cIEfSycdy-thumb.webp)
Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż 2 lub 3 łyżki ciasta i równo rozsmaruj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz na złoty kolor.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9548/conversions/DWwooMVrR4woND-thumb.webp)
Wyjmij z piekarnika i dodaj 2-3 łyżki ciasta, równo rozsmaruj i znów podpiecz na złoty kolor ciasta. Tak postępuj aż skończy się ciasto.
Komentarze