Sernik ananasowo-kokosowy
6 porcje
45 min
Łatwe
Lekki sernik pina-colada ze świeżym ananasem
Składniki
40 g płatki midgałów
100 g płatki jaglane
80 g wiórki kokosowe
1 łyżka miód
1 łyżka syrop klonowy
3/4 szklanka kawałki ananasa z puszki
1 łyżka olej kokosowy
400 ml mleko kokosowe
3 łyżeczka ksylolit
3 łyżeczka agar
1 szt. dojrzały ananas
Sernik ananasowo-kokosowy
Sernik ananasowo-kokosowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SPÓD CIASTA: formę o średnicy 22 cm natłuścić olejem kokosowym (1 łyżka). Nastaw piekarnik na 100 stopni z termoobiegiem. Obieramy ananasa, kroimy na plastry i 7 z nich umieszczamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-60 min co 10-15 min. odwracając plastry. Następnie wyłączamy piekarnik, przekładamy plastry do formy na babeczki, aby wysychały w niej przez ok. 30 minut.
Pozostałą część ananasa pokroić na małe kawałki. W misce wymieszaj płatki jaglane, płatki migdałów, wiórki, miód, syrop klonowy i kawałki ananasa. Zawartość miski przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki.
MASA: mleko kokosowe gotujemy z ksylitolem, dodajemy agar (1 łyżeczka) i gotujemy dalej na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowaną masę mleczną wylewamy na spód ciasta i pokrywamy wiórkami.
WIERZCH CIASTA: świeżego ananasa kroimy na kawałki, blendujemy z ananasem z puszki i jego sokiem. Tak powstałą masę gotujemy przez 2 minuty dodając agar (2 łyżeczki). Ananasowy mus wykładamy na kokosowy spód ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na 10 min. Przed podaniem dekorujemy kwiatami z ananasa.
Komentarze