Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sernik z owocami

Sernik z owocami

Niezależnie od pory roku, sernik to zawsze dobry pomysł. Latem jednak, na szczególną uwagę zasługuje sernik z owocami. Można go przygotować w klasycznej, pieczonej wersji – np. sernik z...

Czytaj więcej
Sernik z owocami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Niezależnie od pory roku, sernik to zawsze dobry pomysł. Latem jednak, na szczególną uwagę zasługuje sernik z owocami. Można go przygotować w klasycznej, pieczonej wersji – np. sernik z brzoskwiniami – lub w wersji na zimno. Wszak sernik na zimno z owocami dostępnymi w sezonie to nie lada gratka dla sernikowych łasuchów.

Przepis na sernik z owocami

Jakie owoce do sernika możemy wykorzystać latem? W zależności od dostępności, do sernika nadadzą się truskawki, maliny, wiśnie czy jagody lub borówki. Do jego przygotowania potrzebny będzie twaróg sernikowy, owoce, galaretka (jeżeli sernik będziemy przygotowywać z truskawkami, użyjmy galaretki truskawkowej, jeśli z malinami – malinowej), żelatyna spożywcza, mleko, śmietanka 30% lub 36%, cukier waniliowy oraz cukier puder lub inne słodzidło (np. ksylitol). Do zagotowanego, zdjętego z gazu mleka dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Twaróg przekładamy do osobnego naczynia i dodajemy do niego śmietankę i cukier, a następnie mieszamy. Stopniowo przekładamy masę serową (po ok. 2-3 łyżki) do przestudzonego mleka z żelatyną, mieszając  na gładką masę. Do masy dodajemy owoce (te większe kroimy na mniejsze kawałki), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie układamy pozostałe owoce na wierzchu i zalewamy je przestygniętą galaretką, wstawiamy znów do lodówki i czekamy aż stężeje.