Sernik z owocami
Niezależnie od pory roku, sernik to zawsze dobry pomysł. Latem jednak, na szczególną uwagę zasługuje sernik z owocami. Można go przygotować w klasycznej, pieczonej wersji – np. sernik z...
Czytaj więcej
Niezależnie od pory roku, sernik to zawsze dobry pomysł. Latem jednak, na szczególną uwagę zasługuje sernik z owocami. Można go przygotować w klasycznej, pieczonej wersji – np. sernik z brzoskwiniami – lub w wersji na zimno. Wszak sernik na zimno z owocami dostępnymi w sezonie to nie lada gratka dla sernikowych łasuchów.
Przepis na sernik z owocami
Jakie owoce do sernika możemy wykorzystać latem? W zależności od dostępności, do sernika nadadzą się truskawki, maliny, wiśnie czy jagody lub borówki. Do jego przygotowania potrzebny będzie twaróg sernikowy, owoce, galaretka (jeżeli sernik będziemy przygotowywać z truskawkami, użyjmy galaretki truskawkowej, jeśli z malinami – malinowej), żelatyna spożywcza, mleko, śmietanka 30% lub 36%, cukier waniliowy oraz cukier puder lub inne słodzidło (np. ksylitol). Do zagotowanego, zdjętego z gazu mleka dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Twaróg przekładamy do osobnego naczynia i dodajemy do niego śmietankę i cukier, a następnie mieszamy. Stopniowo przekładamy masę serową (po ok. 2-3 łyżki) do przestudzonego mleka z żelatyną, mieszając na gładką masę. Do masy dodajemy owoce (te większe kroimy na mniejsze kawałki), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie układamy pozostałe owoce na wierzchu i zalewamy je przestygniętą galaretką, wstawiamy znów do lodówki i czekamy aż stężeje.