Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Panna cotta to klasyczny deser zapewniający niesamowite doznania smakowe. Śmietankowy mus, z wyrazistymi nutami wanilii. Ważne, żeby panna cotta nie była zbyt słodka, bo tak naprawdę pierwsze skrzypce powinien grać jak najlepszy owocowy sos. W tym przepisie proponuję przygotowanie bardzo prostego, bo jednoskładnikowego sosu ze śliwek. Dzięki temu, że śliwki upieczemy pod grillem w piekarniku, wydobędziemy z nich dużo słodyczy i karmelowych nut, a sos będzie miał piękny kolor.

Składniki

500 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
2 łyżeczki żelatyny w proszku
30 g cukru pudru
1 laska wanilii
300 g dojrzałych śliwek

Opis wykonania

1

Śliwki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki. 

Umieść w formie do pieczenia i zapiekaj przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st C w funkcji grilla.

2

Śliwki będą należycie upieczone, jeżeli na dnie naczynia powstanie gęsty i przezroczysty sos, a same śliwki zaczną się rozpadać i przybierać konsystencję musu.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Lekko przestudzone śliwki przetrzyj przez metalowe sitko. Dzięki temu powstanie gęsty i słodki sos o pięknym różowym kolorze i śliwkowo-karmelowym aromacie.

Żelatynę wymieszaj z dwoma łyżkami wody i odstaw na bok. 

4

Śmietankę i cukier puder dodaj do rondelka, a następnie zacznij podgrzewać na średnim ogniu. 

Laskę wanilii przekrój wzdłuż, z pomocą noża oddziel nasionka i dodaj je do śmietanki razem z pozostałą twardą częścią laski. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu płyty grzewczej przez kilka minut.

5

Gorącą śmietankę wymieszaj dokładnie z żelatyną i odstaw do przestygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj dokładnie, by ziarenka wanilii równomiernie rozprowadziły się w masie. 

Kiedy masa zacznie wyraźnie gęstnieć, ale nadal będzie płynna, przelej ją do małych miseczek lub kokilek do pieczenia sufletów. Tak przygotowane porcje panna cotty wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, tak by masa dobrze stężała. 

6

Przed podaniem możesz miseczki włożyć na krótko do naczynia z wrzątkiem, dzięki temu dużo łatwiej wydobędziesz panna cottę z foremek.

Panna cottę podawaj z dodatkiem solidnej porcji sosu śliwkowego. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych