Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Papryki faszerowane mięsem mielonym, ryżem, pieczarkami i czarnymi porzeczkami.

Składniki

białe słodkie papryczki
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
0,5 kg ryżu
cebule (średnie)
przyprawy, pieprz i sól
główka czosnku
pieczarki lub inne grzyby sezonowe
olej
200 g mrożonych czarnych porzeczek (lub jagód)
limonka
cukier

Opis wykonania

Ryż ugotuj na średnio twardo i ostudź. Paprykę umyj i odkrój górną część z ogonkiem. Następnie oczyść z gniazd z nasionami .Cebulkę pokrój w kostkę, zrumień na oleju i odstaw do ostygnięcia. Później delikatnie podsmaż pokrojone wcześniej grzyby (lub pieczarki) i dodaj do cebuli. Grzyby możesz delikatnie posolić do smaku na patelni. Ostudzony ryż zmieszaj z mielonym surowym mięsem, dodaj cebulkę grzybami i przypraw do smaku czosnkiem, pieprzem i solą. Całość wymieszaj i tak przygotowanym farszem nadziewaj papryczki, zaklejając odciętą wcześniej czapeczką z ogonkiem. Nadziane papryczki układaj pionowo w brytfance. Piecz w piekarniku z funkcją pary w ustawieniu gorące powietrze (180°C) ok. 25-35 minut, aż papryczki będą miękkie. Podlej wodą i piecz w temperaturze 180-200°C, aż papryczki zmiękną (ok. 35-40 minut). Uwaga! Lepiej będzie wlać mniej wody na początku i podlać raz jeszcze w połowie, zamiast dolać jej za dużo od razu. Całość dopraw do smaku sosem z owoców leśnych z czarnych porzeczek (jest lekko kwaśny, można więc dodać łyżkę cukru) lub z jagód (jest słodszy, można więc wcisnąć sok z całej limonki). Mrożone porzeczki (lub jagody) gotuj w garnku na małym płomieniu (lub na poziomie 4 pola indukcyjnego). Dodaj dużą łyżkę mielonego pieprzu i szczyptę soli. Do sosu z porzeczek dodaj łyżeczkę z cukru, a do sosu z jagód wciśnij limonkę. Dokładnie zmiksuj blenderem do konsystencji sosu. Tuż przed podaniem polej papryczki sosem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych