Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza i czekolada wbrew pozorom tworzą zgraną i pyszną parę! Pizza na deser? Czemu nie!

Składniki

250 g mąki pełnoziarnistej
1 szt. opakowanie suchych drożdży
125 szt. ciepłego mleka
3 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 szczypta sól
tabliczka czekolady gorzkiej
3 łyżka mleka
banan
1 szt. pomarańcza
1 garść orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka chili
1 szczypta soli

Opis wykonania

Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.

W tym czasie drobno posiekaj orzechy oraz obierz i pokrój owoce. Czekoladę z dodatkiem mleka i przypraw rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw ją do przestudzenia. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Oprósz go mąką i odstaw na 5-10 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Spód pizzy piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gdy będzie w pełni upieczony, posmaruj go równomiernie czekoladą. Kolejno ułóż na niej owoce, a całość posyp orzechami.

Jeśli pizzę szykujesz na koniec romantycznej kolacji możesz wykorzystać inne dowolne owoce np. mandarynki czy truskawki.

Jeśli nie jesz nabiału do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mleko dodane do czekolady zastąp łyżką oleju kokosowego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych