Słodka pizza z czekoladą
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Słodka pizza z czekoladą
Słodka pizza z czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
W tym czasie drobno posiekaj orzechy oraz obierz i pokrój owoce. Czekoladę z dodatkiem mleka i przypraw rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw ją do przestudzenia. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Oprósz go mąką i odstaw na 5-10 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Spód pizzy piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gdy będzie w pełni upieczony, posmaruj go równomiernie czekoladą. Kolejno ułóż na niej owoce, a całość posyp orzechami.
Jeśli pizzę szykujesz na koniec romantycznej kolacji możesz wykorzystać inne dowolne owoce np. mandarynki czy truskawki.
Jeśli nie jesz nabiału do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mleko dodane do czekolady zastąp łyżką oleju kokosowego.
Komentarze