Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Słodka pizza z czekoladą

Opis wykonania

Pizza i czekolada wbrew pozorom tworzą zgraną i pyszną parę! Pizza na deser? Czemu nie!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Czekolada nie jest typowym dodatkiem na pizzy, ale odrobina soli tak podkręca jej smak, że z każdym kawałkiem będziesz chciał więcej i więcej.

Opis wykonania:
Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.

W tym czasie drobno posiekaj orzechy oraz obierz i pokrój owoce. Czekoladę z dodatkiem mleka i przypraw rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw ją do przestudzenia. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Oprósz go mąką i odstaw na 5-10 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Spód pizzy piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gdy będzie w pełni upieczony posmaruj go równomiernie czekoladą. Kolejno ułóż na niej owoce, a całość posyp orzechami.

TIP

Jeśli pizzę szykujesz na koniec romantycznej kolacji możesz wykorzystać inne dowolne owoce np. mandarynki czy truskawki.

Jeśli nie jesz nabiału do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mleko dodane do czekolady zastąp łyżką oleju kokosowego.