Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Śmietanowiec

Opis wykonania

Gdy spodziewamy się wizyty gości, warto poświęcić czas na przygotowanie deseru, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze kolorowy i z pewnością zadowoli większych i mniejszych miłośników słodkości. Takim deserem jest bez wątpienia śmietanowiec z galaretką, zabierzmy się więc za jego przygotowanie. Przepis na śmietanowiec jest prosty i wymaga jedynie kilku składników, które należy sprawnie połączyć. Spokojnie! Nie jest to nic trudnego i z pewnością poradzi sobie z tym nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w świecie ciast i deserów.

  1. Trzy galaretki o różnych kolorach, przesyp do trzech misek. Zagotuj wodę. Do każdej z nich wlej tyle samo wrzątku – jedna szklanka o pojemności 250 ml. Na zmianę, różnymi łyżkami, mieszaj galaretki do rozpuszczenia. Odstaw na bok do przestudzenia, następnie do lodówki, aby całkowicie schłodzić do stężenia. Gotowe galaretki pokrój w kostkę i ponownie odstaw do lodówki.

  2. Przygotuj formę na śmietanowca, papierem do pieczenia wyłóż spód, boki posmaruj lekko olejem. Dno wyłóż biszkoptami. Dwie jasne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna.

  3. 500ml śmietanki kremówki 30% przelej do wysokiego naczynia. Ubij. Ubitą śmietankę dodawaj porcjami do schłodzonej galaretki. Całość wymieszaj przy użyciu szpatułki lub użyj miksera na najniższych obrotach.

    Zobacz: Miksery ręczne

    Masa śmietanowa bardzo szybko tężeje, więc od razu dodaj do niej pokrojone galaretki. Dodaj do formy z biszkoptami i odstaw do lodówki, do całkowitego stężenia (4 godziny).

  4. Gotowy deser udekoruj kilkoma listkami mięty lub melisy oraz świeżymi, sezonowymi owocami i zachwyć swoich gości!

Bosch do kuchni