Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy spodziewamy się wizyty gości, warto poświęcić czas na przygotowanie deseru, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze kolorowy i z pewnością zadowoli większych i mniejszych miłośników słodkości. Takim deserem jest bez wątpienia śmietanowiec z galaretką, zabierzmy się więc za jego przygotowanie. Przepis na śmietanowiec jest prosty i wymaga jedynie kilku składników, które należy sprawnie połączyć. Spokojnie! Nie jest to nic trudnego i z pewnością poradzi sobie z tym nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w świecie ciast i deserów.

Składniki

500 ml śmietanki kremówki 30%
5 szt. galaretki o różnych smakach
wrzątek szklanka 5

Opis wykonania

Trzy galaretki o różnych kolorach, przesyp do trzech misek. Zagotuj wodę. Do każdej z nich wlej tyle samo wrzątku – jedna szklanka o pojemności 250 ml. Na zmianę, różnymi łyżkami, mieszaj galaretki do rozpuszczenia. Odstaw na bok do przestudzenia, następnie do lodówki, aby całkowicie schłodzić do stężenia. Gotowe galaretki pokrój w kostkę i ponownie odstaw do lodówki.

Przygotuj formę na śmietanowca, papierem do pieczenia wyłóż spód, boki posmaruj lekko olejem. Dno wyłóż biszkoptami. Dwie jasne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna.

500ml śmietanki kremówki 30% przelej do wysokiego naczynia. Ubij. Ubitą śmietankę dodawaj porcjami do schłodzonej galaretki. Całość wymieszaj przy użyciu szpatułki lub użyj miksera na najniższych obrotach.

Zobacz: Miksery ręczne

Masa śmietanowa bardzo szybko tężeje, więc od razu dodaj do niej pokrojone galaretki. Dodaj do formy z biszkoptami i odstaw do lodówki, do całkowitego stężenia (4 godziny).

Gotowy deser udekoruj kilkoma listkami mięty lub melisy oraz świeżymi, sezonowymi owocami i zachwyć swoich gości!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych