Śmietanowiec
4 porcje
Średnie
Składniki
Śmietanowiec
Śmietanowiec
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Trzy galaretki o różnych kolorach, przesyp do trzech misek. Zagotuj wodę. Do każdej z nich wlej tyle samo wrzątku – jedna szklanka o pojemności 250 ml. Na zmianę, różnymi łyżkami, mieszaj galaretki do rozpuszczenia. Odstaw na bok do przestudzenia, następnie do lodówki, aby całkowicie schłodzić do stężenia. Gotowe galaretki pokrój w kostkę i ponownie odstaw do lodówki.
Przygotuj formę na śmietanowca, papierem do pieczenia wyłóż spód, boki posmaruj lekko olejem. Dno wyłóż biszkoptami. Dwie jasne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna.
500ml śmietanki kremówki 30% przelej do wysokiego naczynia. Ubij. Ubitą śmietankę dodawaj porcjami do schłodzonej galaretki. Całość wymieszaj przy użyciu szpatułki lub użyj miksera na najniższych obrotach.
Masa śmietanowa bardzo szybko tężeje, więc od razu dodaj do niej pokrojone galaretki. Dodaj do formy z biszkoptami i odstaw do lodówki, do całkowitego stężenia (4 godziny).
Gotowy deser udekoruj kilkoma listkami mięty lub melisy oraz świeżymi, sezonowymi owocami i zachwyć swoich gości!
Komentarze