Sos aioli
![Sos aioli](https://akademiasmaku.pl/storage/8107/conversions/sos-aioli-5303-single.webp)
1 porcje
15 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Sos aioli
Sos aioli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10818/conversions/JjIS2Cfx2qrQXX-thumb.webp)
W wyższym naczyniu umieść żółtka, posiekany czosnek, musztardę i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Uruchom blender przy niskiej prędkości i delikatnie zmieszaj składniki.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10819/conversions/ZbwYmnWPtI2TdC-thumb.webp)
Wciąż miksując, stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj oliwę z oliwek. Ważne jest, aby dodawać oliwę stopniowo i powoli, wtedy sos się nie rozwarstwi. Kontynuuj mieszanie, dopóki sos aioli osiągnie jednolitej konsystencji i będzie gęsty. Sprawdź smak, jeśli jest potrzeba dodaj soli i pieprzu, wymieszaj.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10820/conversions/iReJ3j2havjm6r-thumb.webp)
Tak przygotowany sos przełóż do słoiczka, możesz go przechowywać w lodówce kilka dni.
Komentarze