Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos aioli to sos z czosnku, oliwy oraz cytryny. Doskonale komponuje się z warzywami, pieczywem, rybami czy owocami morza. Uwydatnia smak każdego dania i dodaje mu wyrazistości.

Składniki

250 ml oliwy z oliwek
2 szt. żółtka
2 ząbki czosnku (może być więcej)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka oliwy z oliwek
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
2367 kcal
Tłuszcz
261 g
Węglowodany
6.7 g
Błonnik
7.5 g
Białko
0.9 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

W wyższym naczyniu umieść żółtka, posiekany czosnek, musztardę i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Uruchom blender przy niskiej prędkości i delikatnie zmieszaj składniki.

Wciąż miksując, stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj oliwę z oliwek. Ważne jest, aby dodawać oliwę stopniowo i powoli, wtedy sos się nie rozwarstwi. Kontynuuj mieszanie, dopóki sos aioli osiągnie jednolitej konsystencji i będzie gęsty. Sprawdź smak, jeśli jest potrzeba dodaj soli i pieprzu, wymieszaj.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Tak przygotowany sos przełóż do słoiczka, możesz go przechowywać w lodówce kilka dni.


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych