


Sos aioli to sos z czosnku, oliwy oraz cytryny. Doskonale komponuje się z warzywami, pieczywem, rybami czy owocami morza. Uwydatnia smak każdego dania i dodaje mu wyrazistości.
W wyższym naczyniu umieść żółtka, posiekany czosnek, musztardę i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Uruchom blender przy niskiej prędkości i delikatnie zmieszaj składniki.
Wciąż miksując, stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj oliwę z oliwek. Ważne jest, aby dodawać oliwę stopniowo i powoli, wtedy sos się nie rozwarstwi. Kontynuuj mieszanie, dopóki sos aioli osiągnie jednolitej konsystencji i będzie gęsty. Sprawdź smak, jeśli jest potrzeba dodaj soli i pieprzu, wymieszaj.
Tak przygotowany sos przełóż do słoiczka, możesz go przechowywać w lodówce kilka dni.