Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pasztet z soczewicy z nutą indyjską

Pasztet z soczewicy z nutą indyjską
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Do pasztetu dodałam marchew i cebulę, dużo przypraw, dzięki czemu smakował wyśmienicie. Moje odkrycie i mój faworyt wśród bezmięsnych pasztetów.

Składniki

1 szklanka czerwona soczewica
1 szt. duża cebula
2 szt. marchewka
2 szt. jajko
czosnek (ząbek)
2 łyżeczka kolendra
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kumin
1 łyżeczka wędzona papryka słodka
1 szczypta chili
1 szczypta gałka muszkatołowa
5 łyżka olej
1 łyżka masło
2 łyżka bułka tarta

Opis wykonania

Soczewicę opłukać na sicie. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać soczewicę, gotować 10 minut (powinna być miękka i wchłonąć wodę), ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać marchew, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem ok 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami i solą. Soczewicę, marchew z cebulą, jajka, przyprawy wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę (25-30cm) posmarować masłem, wysypać bułką tartą (albo wyłożyć papierem). Masę przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch mokra łyżką, udekorować siemieniem lnianym, liśćmi laurowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180stC. Upieczony pasztet ostudzić, wyjąć z foremki, przechowywać w lodówce. Nadaje się zarówno do krojenia w grubsze plastry, jak i smarowania. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych