Pasztet z soczewicy z nutą indyjską
4 porcje
Średnie
Do pasztetu dodałam marchew i cebulę, dużo przypraw, dzięki czemu smakował wyśmienicie.
Moje odkrycie i mój faworyt wśród bezmięsnych pasztetów.
Składniki
1 szklanka czerwona soczewica
1 szt. duża cebula
2 szt. marchewka
2 szt. jajko
czosnek (ząbek)
2 łyżeczka kolendra
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kumin
1 łyżeczka wędzona papryka słodka
1 szczypta chili
1 szczypta gałka muszkatołowa
5 łyżka olej
1 łyżka masło
2 łyżka bułka tarta
Pasztet z soczewicy z nutą indyjską
Pasztet z soczewicy z nutą indyjską
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewicę opłukać na sicie. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać soczewicę, gotować 10 minut (powinna być miękka i wchłonąć wodę), ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać marchew, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem ok 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami i solą.
Soczewicę, marchew z cebulą, jajka, przyprawy wymieszać na jednolitą masę.
Keksówkę (25-30cm) posmarować masłem, wysypać bułką tartą (albo wyłożyć papierem). Masę przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch mokra łyżką, udekorować siemieniem lnianym, liśćmi laurowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180stC. Upieczony pasztet ostudzić, wyjąć z foremki, przechowywać w lodówce.
Nadaje się zarówno do krojenia w grubsze plastry, jak i smarowania.
Smacznego!
Komentarze