Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto
Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Kiedy zaczyn już pracuje, dodajemy mąkę, sól i wodę, wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze ok.10 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Do pesto dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm grubości prostokątny placek. Na cieście bardzo dokładnie rozsmarowujemy pesto z czosnkiem.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 1 cm roladki-bułeczki. Bułeczki układamy w dość dużej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st bez termoobiegu.
Komentarze